LDSTechForumProjects

LDS Maps help/fi

LDS Maps on tietokoneella käytettävä karttaohjelma, jossa Bing Mapsin tai Google Mapsin karttaominaisuuksiin on yhdistetty Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkon toimitilojen sijaintitiedot. LDS Mapsin avulla voit tarkastella sijaintitietoja ja saada ajo-ohjeet noihin toimitiloihin.


Contents

Näin pääset alkuun

LDS Mapsin avulla kuka tahansa voi hakea ja tarkastella kirkon toimitilojen sijaintitietoja ja muita tietoja. Mahdollisuus valita karttojen tarjoaja on järjestetty siksi, että Bing- ja Google-sovellusten tiekarttojen ja satelliittikuvien kattavuus vaihtelee.

Kuinka voi hakea seurakuntakeskuksia tai kirkon toimitiloja:

 • Hae kartalta
 • Hae osoitteella
 • Käytä paikkamerkkiä
 • Käytä karttamerkkiä

Hakutuloksiin sisältyy seuraavaa:

 • Asuinseurakunta, jonka alueella hakukenttään merkitty osoite on. Napsauttamalla seurakunnan nimeä käyttäjä saa nähtäväkseen seurakuntakeskuksen osoitteen, kokousajat, johtajan nimen sekä linkin ajo-ohjeisiin. Sivulla on linkit myös sijaintitietojen oikaisemiseksi sekä sovellusta koskevan palautteen lähettämiseksi LDS Mapsin ylläpitäjille.
 • Muut seurakunnat: Näitä ovat erikieliset seurakunnat, nuorten naimattomien aikuisten seurakunnat sekä naimattomien ja naimisissa olevien opiskelijoiden seurakunnat, joiden alueella haettu osoite on. Käyttäjä voi saada tietoja seurakunnasta napsauttamalla seurakunnan nimeä.
 • Muita MAP-kirkkoon liittyviä paikkoja lähistöllä: Käyttäjät voivat hakea muita seurakuntakeskuksia, temppeleitä, uskontoinstituutteja, vierailukeskuksia, historiallisia paikkoja, työllistämiskeskuksia, sukututkimuskeskuksia, Deseret Industries -myymälöitä ja MAP-perhepalvelutoimistoja.

Hae kartalta

 1. Tarkenna kartta alueelle, jolta haluat etsiä seurakuntakeskuksen tai kirkon toimitiloja.
 2. Napsauta Etsi paikkoja -välilehteä, ellei se ole näkyvissä.
 3. Napsauta Hae kartalta aloitusvälilehden alareunassa.
 4. Kun kartan vasemmalle puolelle ilmaantuu Muita paikkoja lähistöllä, napsauta valintaruutua niiden kirkon toimitilojen kohdalla, jotka haluat löytää. Jos seudulla on useita seurakuntakeskuksia tai toimitiloja, esiin tulee luettelo toimitiloista. Napsauta Avaa luettelo nähdäksesi lähistöllä sijaitsevat toimitilat.
 5. Näet tietoja toimitilasta napsauttamalla sen nimeä.
 6. Saat ajo-ohjeet napsauttamalla Ajo-ohjeet.

Hae osoitteella

 1. Ellei Etsi paikkoja -ikkuna vielä ole auki, napsauta Etsi paikkoja -kuvaketta kartan vasemmalla puolella.
 2. Syötä osoite- tai muita tietoja osoitekenttiin ja napsauta Hae-painiketta. Hakutulokset ilmaantuvat kartan vasemmalle puolelle. Asuinseurakunta, jonka alueella hakemasi osoite on, näkyy kohdassaALUEEN ASUINSEURAKUNTA. Muut seurakunnat (kuten erikieliset tai nuorten naimattomien aikuisten yksiköt) näytetään kohdassaMuut seurakunnat, jos valintaruudussa on valintamerkki.
 3. Napsauta sen seurakunnan nimeä, josta haluat tietoja. Avautuvassa tekstiruudussa on tietoja seurakunnasta, mukaan lukien johtajan nimi ja puhelinnumero sekä kokousaika.
 4. Ajo-ohjeet seurakuntakeskukseen saat napsauttamalla painiketta Ajo-ohjeet.

Käytä paikkamerkkiä

 1. Tarkenna ja panoroi kartta sijaintiin, josta haluat löytää kirkon toimitiloja.
 2. Napsauta Aseta paikkamerkki -kuvaketta navigointipaneelissa kartan alareunassa.
 3. Vie kohdistin johonkin kohtaan kartalla ja napsauta hiiren vasenta painiketta.
 4. LDS Maps etsii siltä seudulta kirkon toimitiloja.
 5. Avautuvassa tekstiruudussa on tietoa sijaintipaikasta.
 6. Napsauta Etsi MAP-kirkkoon liittyviä paikkoja. Luettelo kirkon toimitiloista tulee kartan vasemmalle puolelle. Kun napsautat valintaruutuja sellaisten MAP-toimitilatyyppien vieressä, jotka haluaisit löytää, kuvakkeet ilmaantuvat kartalle.
 7. Tietoja seurakuntakeskuksesta tai kirkon muusta toimitilasta saat napsauttamalla sen kuvaketta.
 8. Avautuvassa tekstiruudussa on tietoa seurakunnasta, mukaan lukien johtajan nimi ja puhelinnumero sekä kokousaika.
 9. Ajo-ohjeet paikkamerkin sijainnista seurakuntakeskukseen saat napsauttamalla painiketta Ajo-ohjeet.

Käytä karttamerkkiä

Tarkenna kartta alueelle, jolta haluat löytää seurakuntakeskuksen.

 1. Napsauta karttamerkkikuvaketta navigointipaneelissa.
 2. Kun karttamerkkien selitysikkuna avautuu, napsauta Seurakuntakeskusten tai kirkon muiden toimitilojen valintaruutuja. Kartalle ilmaantuu kuvakkeita. 
 3. Ellei kartalle tule seurakuntakeskus- tai muita kuvakkeita, loitonna näkymää, niin että se kattaa laajemman alueen.
 4. Kun näkyviin tulee yksi tai useampia kuvakkeita, napsauta niitä. Avautuvissa ruuduissa on tietoja seurakunnista tai toimitiloista.
 5. Saat ajo-ohjeet napsauttamalla Ajo-ohjeet.

Kirjaudu

Kirkon jäsenet ja jotkut johtohenkilöt voivat tarkastella muita kirkon toimitiloja, kun he luovat tilin LDS Accountiin ja kirjautuvat LDS Mapsiin.

Ne, jotka eivät ole kirkon jäseniä, voivat luoda LDS Maps -tilin seuraavin eduin:

 • Järjestelmä muistaa edellisen hakusi.
 • Järjestelmä vie sinut sijaintipaikkaan, jota tarkastelit käyttäessäsi LDS Mapsia edellisen kerran.

Napsauttamalla linkkiä LDS Account saat lisätietoja tilin luomisesta.


Kartalla siirtyminen

Voit muuttaa karttanäkymää seuraavasti:

 • Lähennä karttaa jollekin alueelle (tarkastele pienempää aluetta).
 • Loitonna karttaa (tarkastele suurempaa aluetta).
 • Panoroi karttaa ylös tai alas, oikealle tai vasemmalle.
 • Valitse kartan tarjoaja ja karttatyyli.

Se, kuinka paljon karttaa voi lähentää, riippuu tarkastelemasi kuvan tyypistä (tiekartta vai satelliittikuva) sekä kartan tarjoajasta (Google vai Bing). Satelliittikuvien laatu riippuu alueesta ja kartan tarjoajasta. Jos tarkennettua satelliittikuvaa ei ole tarjolla tai se ei ole selkeä, vaihda toiseen kartan tarjoajaan (Google tai Bing).

Kartan lähentäminen tai loitontaminen:

 • Lähennä karttaa osoittamalla hiirellä jotakin aluetta kartalla ja napsauttamalla sitten kahdesti hiiren vasenta painiketta.
 • Lähennä tai loitonna karttaa vierittämällä hiiren vierityspyörää eteenpäin tai taaksepäin.
 • Siirrä liukusäädintä navigointipaneelissa kartan alareunassa.
 • Napsauta jotakin niistä karttakuvakkeista, jotka ilmaantuvat, kun liikutat kohdistinta liukupalkin yllä navigointipaneelissa kartan alareunassa. Kuvakkeista avautuvat seuraavat karttanäkymät:
 • maailma
 • maa/osavaltio
 • seutu
 • paikkakunta
 • katu.

Navigointipaneeli

Kartan alareunassa olevan navigointipaneelin avulla voit helposti vaihtaa karttanäkymää.

Navigointipaneelissa on kolme kohtaa:

 • kartan valinta- ja sisältötyökalut (vasemmalla puolella)
 • kartan panorointityökalu (keskellä)
 • kartan tarkennustyökalut (oikealla puolella).

Kartan valinta- ja sisältötyökalut

Tämä kohta sisältää seuraavat kuvakkeet:

 • Paikkamerkki: Käytä tätä työkalua kirkon toimitilojen hakemiseen alueelta. Lisätietoja saat napsauttamalla linkkiä Käytä paikkamerkkiä.
 • Karttamerkit: Valitse karttamerkkien selitysikkunasta, mitkä kirkon eri toimitilat näkyvät kartalla. Lisätietoja saat napsauttamalla linkkiä Käytä karttamerkkiä.
 • Lähetä linkki: Tästä kuvakkeesta avautuu sähköposti-ikkuna, josta voit lähettää LDS Maps -linkin jonkun toisen henkilön sähköpostitilille.
 • Tulosta kartta: Tästä kuvakkeesta avautuu Paras tulostusjälki -ikkuna, josta voit valita, miltä kartta näyttää tulostettuna. Ohjeita saat kohdasta Tulosta.
 • Karttatyypin valitsin: Tästä kuvakkeesta avautuu ikkuna, josta voit valita erityyppisiä Google- tai Bing-karttoja käytettävissä olevista vaihtoehdoista. Napsauta haluamaasi kartan tarjoajaa ja karttatyyppiä.

Kartan panorointityökalu

Navigointipaneelin keskellä oleva kiekko on kartan panorointityökalu. Napsauta kiekkoa siltä puolelta, mihin suuntaan haluat panoroida karttaa. Mitä lähempänä kiekon ulkoreunaa napsautat, sitä enemmän karttanäkymä siirtyy. Kiekon napsauttaminen läheltä sen keskusta siirtää karttanäkymää vähemmän.


Karttojen tarkennustyökalut

Voit lähentää tai loitontaa karttaa tarkennustyökaluilla, jotka ovat oikealla puolella navigointipaneelissa.

 • Lähennä karttaa napsauttamalla plusmerkkiä (+).
 • Loitonna karttaa napsauttamalla miinusmerkkiä (–).
 • Lähennä siirtämällä liukupalkin säädintä kohti plusmerkkiä.
 • Loitonna siirtämällä liukupalkin säädintä kohti miinusmerkkiä.
 • Lähennä tai loitonna karttaa napsauttamalla liukupalkkia liukusäätimen plus- tai miinuspuolella.
 • Vie kohdistin liukupalkin kohdalle, niin sen alapuolelle ilmaantuu kuvakeryhmä. Nämä kuvakkeet vastaavat kartan eri tarkennusvaihtoehtoja. Ne ovat maailma-, maa/osavaltio-, seutu-, paikkakunta- ja katunäkymä. Napsauta jotakin kuvaketta lähentääksesi tai loitontaaksesi karttaa siten, että sen keskikohta pysyy paikallaan.

Toimitilojen näyttäminen tai piilottaminen kartalla

Voit valita, mitkä toimitilat näytetään. Napsauttamalla karttamerkkikuvaketta navigointipaneelissa avaat karttamerkkien selitysikkunan.

Napsauta valintaruutua niiden toimitilojen vieressä, jotka haluat nähdä kartalla. Ellet näe mitään kirkon toimitiloja tai haluat tarkastella toimitiloja laajemmalla alueella, loitonna karttaa nähdäksesi suuremman alueen.

Jos haluat poistaa toimitiloja kartalta, napsauta vastaavaa valintaruutua, niin kuvakkeet häviävät.

Voit piilottaa karttamerkkien selitysikkunan näkyvistä napsauttamalla karttamerkkikuvaketta uudestaan.

Jos valitset näkyviin usean tyyppisiä toimitiloja kartalla tai kuvassa, jotkin toimitilatyypit eivät kenties näy, jos olet loitontanut karttaa paljon. Jos esimerkiksi valitset näkyviin kaikki kirkon toimitilat Pohjois-Amerikassa, joidenkin toimitilojen kuvakkeet voivat peittää seurakuntakeskuskuvakkeita.

Tiedot kirkon toimitiloista

LDS Mapsin näyttämät tiedot ovat peräisin eri lähteistä. Kartat ovat Googlen ja Bingin tarjoamia. Kirkon toimitilojen osoitetiedot ovat peräisin kirkon organisaatioilta, yksiköiltä ym.


Yksityiskohtien näkyminen kartoissa

Googlen ja Bingin karttojen näkymät ja yksityiskohdat saattavat olla erilaisia eri puolilla maailmaa. Jos toisen tarjoajan (Google tai Bing) kartta tai satelliittikuva ei ole riittävän yksityiskohtainen tai jos kuvan laatu on heikko, tarkastele samaa aluetta kokeeksi toisen tarjoajan kartalta tai satelliittikuvasta.


Sijaintitiedot

Sijaintitiedot ovat peräisin kirkon eri organisaatioilta, yksiköiltä ym. LDS Maps tulkitsee tiedot leveys- ja pituuskoordinaatteina ja sijoittaa kuvakkeen osoitteen mukaiseen paikkaan. Toisinaan LDS Mapsin käyttäjät saattavat havaita, että karttaan merkitty sijainti on virheellinen. Voit napsauttaa Palaute-linkkiä ja antaa oikeat tiedot joidenkin kirkon toimitilojen sijainnista.

Seurakuntien kokousajat ja muut tiedot

Seurakuntien kokoukset ja kokousajat saadaan kultakin seurakunnalta. Jos kokoukset tai kokousajat ovat virheellisiä, ota yhteys seurakunnan johtohenkilöihin ja kerro heille, että tiedot ovat virheellisiä. Johtohenkilöt ovat vastuussa kokous- ja kokousaikatietojen oikeellisuudesta.


Toimitilan tietoruutu

Toimitilan tietoruutu avautuu, kun napsautat toimitilakuvaketta tai numeroa tai nimeä toimitilaluettelossa. Tietoruudussa on tiedot toimitilan sijainnista. Siinä saattaa olla muutakin tietoa, kuten aukioloajat, johtajan nimi jne.

Tässä tietoruudussa on myös Ajo-ohjeet-linkki.


Seurakunnan tietoruutu

Seurakunnan tietoruutu avautuu, kun napsautat seurakuntakuvaketta. Seurakuntakeskuksessa saattaa kokoontua yksi tai useampia seurakuntia. Kartan vasemmalle puolelle voi ilmaantua luettelo seurakunnista. Seurakuntatiedoissa on kunkin seurakunnan nimi, osoite, ensimmäisen kokouksen alkamisaika, jumalanpalveluksen (jota nimitetään ”sakramenttikokoukseksi”) alkamisaika sekä kunkin seurakunnan johtajan nimi ja puhelinnumero.

Kokousajat ja aikataulut on saatu LDS Mapsiin paikalliselta seurakunnalta. Jos nämä tiedot ovat virheellisiä, ota yhteys seurakunnan johtajaan (piispa tai seurakunnanjohtaja) ja pyydä häntä oikaisemaan tiedot.

Tässä tietoruudussa on myös Ajo-ohjeet-linkki.


Näytä ajo-ohjeet

Monilla alueilla LDS Mapsissa on saatavilla ajo-ohjelinkki. Napsauta linkkiä, niin saat ajo-ohjeet antamastasi paikasta johonkin kirkon toimitilaan. Ohjeet annetaan kääntymiskohdittain, eli ohjeissa kerrotaan, mitä tietä ajetaan ja milloin käännytään. Reitti näkyy myös kartalla. Ajo-ohjeet tulevat kartan tarjoajalta (Google tai Bing).

Jos kirjoitat hakuosoitteen täsmällisesti tai lähennät kartan kohteen sijaintipaikkaan ja merkitset tarkan paikan Paikkamerkillä , saat yksityiskohtaisemmat ajo-ohjeet. Jos kirjoitat vain kaupungin nimen, ajo-ohjeet kirkon toimitilaan alkavat todennäköisesti kaupungin keskustasta.


Tiedon oikaiseminen

Jos jokin seuraavista tiedoista on virheellinen, ota yhteys piispaan tai seurakunnanjohtajaan ja anna hänelle oikea tieto tai pyydä häntä oikaisemaan tieto:

 • Kokousajat ovat virheelliset.
 • Piispan nimi tai yhteystiedot ovat virheelliset.

Seurakunnan johtajan nimi tai yhteystiedot ovat virheelliset

Jos piispan tai seurakunnanjohtajan nimi on virheellinen, paikallisten johtohenkilöiden täytyy muuttaa tämä tieto Jäsen- ja johtajapalvelut -ohjelmassa.


Rajoja koskevien tietojen oikaisut

Jos tiedot seurakunnan rajoista ovat virheelliset, piispan tulee ottaa yhteys vaarnanjohtajaan tietojen oikaisemiseksi. Vaarnanjohtajan vastuulla on valmistella rajojen muuttamiseen liittyvät asiakirjat ja lähettää sitten pyyntö hallintotoimistoon.


Toimitilan sijaintia koskevan virheellisen tiedon oikaiseminen

Jos toimitilan sijaintia koskeva tieto on virheellinen, voit auttaa oikaisemaan sen:

 1. Napsauta toimitilakuvaketta. Sen tietoruutu avautuu.
 2. Napsauta kohtaa Siirrä toimitila.
 3. Napsauta kartalla sitä kohtaa, jossa toimitilan pitäisi sijaita.
 4. Napsauta kohtaa Lähetä uusi sijainti.

Ehdottamasi sijainti pysyy kartallasi tämän istuntosi ajan, joten voit nähdä, mitä palautetta olet lähettänyt.

LDS Mapsin henkilökunta tarkistaa tiedon tai lähettää päivitetyt tiedot ryhmälle, joka on vastuussa sijainnista. Vastuussa oleva ryhmä päättää, milloin ja kuinka sijaintitieto päivitetään.

Jos käyt uudelleen LDS Mapsissa ennen kuin LDS Mapsin henkilökunta on tarkistanut ja päivittänyt sijainnin, et näe ehdottamiasi muutoksia vaan edelleen vanhan sijainnin. Oikaisujen toteutumiseen voi kulua useita viikkoja.


Seurakunta on merkitty väärään seurakuntakeskukseen

Katso lisätietoja napsauttamalla seurakuntakeskuskuvaketta ja napsauta sitten Palaute-linkkiä lähettääksesi oikaisun.


Seurakuntakeskuksen lähiosoite on virheellinen

Jos seurakuntakeskus näkyy kartalla, mutta osoite- tai muissa tiedoissa on virheitä, saat lisätietoja napsauttamalla toimitilakuvaketta. Napsauta sitten Palaute-linkkiä lähettääksesi oikaisun.


Perhekuntien asuinpaikat on merkitty kartalla virheellisesti

Kirkon jäsenet, jotka kirjautuvat LDS Mapsiin ja huomaavat, että heidän asuinpaikkansa kartalla on väärässä kohdassa, voivat siirtää sen oikeaan kohtaan. Tee näin:

 1. Napsauta perhekuntasi kuvaketta.
 2. Napsauta painiketta Siirrä.
 3. Siirrä kohdistin oikeaan kohtaan.
 4. Napsauta painiketta Tallenna.
 5. Joku seurakunnan johtohenkilöistä tarkastaa muutokset ja vahvistaa siirron. Seurakunnan johtohenkilöiden tehtävänä on vahvistaa kaikki perhekuntien asuinpaikkamuutokset.

Perhekunnan nimi, osoite tai yhteystiedot ovat virheelliset

Perhekunnan päämies, joka on jäsen, voi LDS Mapsiin kirjauduttuaan oikaista perhekunnan osoitteen ja yhteystiedot napsauttamalla LDS Mapsissa Luettelo-linkkiä ja tekemällä oikaisut asianmukaisiin kenttiin.


Tulostaminen

LDS Mapsista voi tulostaa erilaisia karttoja, satelliittikuvia ja luetteloita.

 • Jokainen voi tulostaa karttoja ja satelliittikuvia.
 • Kirkon jäsenet ja johtohenkilöt voivat LDS Mapsiin kirjauduttuaan tulostaa karttoja ja luetteloita seurakunnan ja vaarnan jäsenistä.

Yleisiä tulostusvinkkejä

LDS Mapsista voi tulostaa karttoja napsauttamalla Tulosta-painiketta navigointipaneelissa kartan alareunassa. Varmista, että sivun suunta (pysty tai vaaka) on selaimessasi sama kuin Paras tulostusjälki -ikkunassa olevissa sivunäytön asetuksissa.

Huom. Älä käytä selaimesi tulostuskomentoa karttojen ja luettelojen tulostamiseen. Tulostuslaatu on silloin heikko. Käytä ainoastaan sitä Tulosta-painiketta, joka on navigointipaneelissa.

Kun napsautat navigointipaneelin Tulosta-painiketta, Paras tulostusjälki -ikkuna avautuu. Valitse karttaa tarkentamalla ja panoroimalla, mitä haluat tulostaa. Jos kirkon toimitilan tietoruutu on avoinna, kun tulostat kartan, tietoruutu tulostuu karttaan.

Sivun asetukset, Sarakkeet ja Tekstikoko -asetusten avulla voit määrittää, miltä kartta näyttää tulostettuna. Kun olet valmis tulostamaan kartan, napsauta Tulosta-kuvaketta navigointipaneelissa .


Sivun asetukset

Sivun asetuksissa voit

 • valita paperin suunnan (varmista, että sivun suunta ja paperikoko selaimessasi ovat samat kuin LDS Mapsissa)
 • valita paperikoon
 • valita, tulostuvatko karttaan karttamerkit vai ei.

Sarakeasetukset koskevat vain kirkon jäseniä, jotka kirjautuvat LDS Mapsiin. He näkevät lisätietoja, joita voi tulostaa karttojen mukana.

Tekstikokovaihtoehdoilla voit suurentaa tai pienentää kartan mukana tulostuvan tekstin kokoa.


Näyttöasetukset

Näyttöasetuksissa määritetään, mitä kartoissa ja kuvissa näkyy näytöllä. Nämä asetukset eivät ole kaikkien käyttäjien nähtävissä.


Muita tulostusvaihtoehtoja

LDS Mapsiin kirjautuvilla kirkon johtohenkilöillä ja jäsenillä on käytettävissään vielä seuraavia tulostusvaihtoehtoja:

 • esitysjärjestys (vain seurakunnan ja vaarnan luettelot)
 • sarakkeiden lukumäärä (kun saatavilla on luettelo)
 • luetteloiden tekstikoko
 • otsikko kartan yläpuolella
 • muistiinpano-osio, johon käyttäjät voivat lisätä omia muistiinpanojaan.

LDS Mapsin karttoja ja luetteloita saa käyttää ainoastaan kirkon tarkoituksiin. Niitä ei saa käyttää kaupallisiin, liiketoiminnallisiin tai poliittisiin tarkoituksiin.


Ohjeita kirkon jäsenille

Kirkon jäsenet, joilla on LDS Account -tili, voivat kirjautua LDS Mapsiin ja sitten tarkastella ja tulostaa erilaisia tietoja, mukaan lukien

 • omat asuinpaikkatietonsa (nimi, osoite, asuinpaikka, puhelinnumero, sähköpostiosoite)
 • muiden seurakunnan ja vaarnan jäsenten asuinpaikka
 • oman vaarnansa sekä sen seurakuntien rajat
 • seurakunnalle tai vaarnalle osoitettujen kirkon toimitilojen sijainti
 • kirkon muiden toimitilojen sijainti kaikkialla maailmassa.

Yleisiä tietoja

Kirkko säilyttää tietoja jäsenistä (nimi, osoite, asuinpaikka, puhelinnumero, sähköpostiosoite). Tietoihin voi päästä LDS Mapsista ja LDS.orgin kohdasta Luettelo. Lisäksi paikalliset kirkon johtohenkilöt voivat ylläpitää jäsentietoja Jäsen- ja johtajapalvelut -ohjelman avulla. Voit oikaista tai päivittää tietoja

 • ottamalla yhteyden seurakunnan kirjuriin ja antamalla hänelle oikeat tiedot (hän tekee muutokset MLS:ään)
 • napsauttamalla LDS Mapsin Luettelo-linkkiä ja muuttamalla tiedot itse
 • napsauttamalla LDS Mapsin Työkalut-valikossa linkkiä Luettelo ja muuttamalla tiedot
 • kirjautumalla sivustolle LDS.org ja napsauttamalla Tools Työkalut] -valikossa kohtaaLuettelo ja muuttamalla tietoja.

Jäsentietojen näkyminen

Monissa osissa maailmaa perhekunnan asuinpaikkatieto on niiden nähtävissä, jotka kirjautuvat LDS Mapsiin. Joissakin osissa maailmaa jäsentiedot kuitenkin piilotetaan automaattisesti tietosuojalakien vuoksi. Kirkkoon kuuluvan perhekunnan päämiehen täytyy kirjautua LDS Mapsiin ja tehdä tiedot nähtäviksi niille seurakunnan ja vaarnan jäsenille, jotka kirjautuvat LDS Mapsiin. Kirjauduttuaan kirkon jäsenet voivat tarkastella seurakunnan ja vaarnan rajoja sekä muiden kirkon toimitilojen sijaintia. Nämä tiedot eivät ole julkisesti saatavilla.

Kirkon jäsenet voivat tarkastella tai tulostaa seuraavia tietoja:

 • oman perhekunnan asuinpaikka kartalla tai satelliittikuvassa
 • oma osoite ja yhteystiedot
 • oman seurakunnan ja vaarnan jäsenten asuinpaikat (lukuun ottamatta niiden jäsenten asuinpaikkoja, jotka ovat kieltäneet tietojensa näyttämisen)
 • oman seurakunnan ja vaarnan jäsenten osoitteet
 • luettelot vaarnan ja seurakunnan johtohenkilöistä
 • puhelinnumerot ja sähköpostiosoitteet, mikäli saatavilla
 • oman seurakunnan tulostettavat luettelot ja kartat.

Oman asuinpaikan vahvistaminen

Jäsenperheen pää voi vahvistaa perhekuntansa asuinpaikan myös kartalla tai satelliittikuvassa, mutta seurakunnan johtohenkilön täytyy vahvistaa asuinpaikka. Jos perhekuntasi asuinpaikka on virheellinen tai seurakunnan johtohenkilö ei ole merkinnyt sitä oikein, tee näin:

 1. Kirjaudu LDS Mapsiin.
 2. Napsauta perhekuntasi kuvaketta tai napsauta nimeäsi perhekuntien luettelossa kartan vasemmalla puolella. Avautuvassa ruudussa on tietoja perhekunnastasi.
 3. Napsauta Siirrä-painiketta. Kohdistin muuttuu kohdennusrastiksi.
 4. Siirrä kohdennusrasti oikeaan kohtaan ja napsauta hiiren vasenta painiketta. Perhekunnan siirto -ruutu avautuu.
 5. Jos asuinpaikka on oikein, napsauta Valmis-painiketta.
 6. Jos sijainti on virheellinen, napsauta Peruuta-painiketta ja toista vaiheet 1–4.

Omien tietojen tarkasteleminen tai piilottaminen

Perhekunnan päämies voi piilottaa perhekunnan tiedot muilta seurakunnan tai vaarnan jäseniltä, jotka kirjautuvat LDS Mapsiin, tai hän voi tuoda ne tiedot saataville. Perhekunnan tiedot pysyvät kuitenkin niiden seurakunnan ja vaarnan johtohenkilöiden nähtävillä, joilla on siihen oikeus.

Näin rajoitat perhekuntasi tietojen näkymistä:

 1. Napsauta Aloitussivu-välilehteä.
 2. Poista valintamerkki napsauttamalla valintaruutua kohdassa ”Salli muiden seurakunnan jäsenten nähdä perhekuntani tiedot”.
 3. Joissakin osissa maailmaa tietosuojalait edellyttävät jäsentietojen salaamista muilta kirkon jäseniltä, paitsi jos perhekunnan päämies päättää sallia tietojen näkymisen. Näin sallit perhekuntasi tietojen näkymisen:
 4. Kirjaudu LDS Mapsiin.
 5. Napsauta Aloitussivu-välilehteä.
 6. Napsauta valintaruutua kohdassa Salli muiden seurakunnan jäsenten nähdä perhekuntani tiedot.

Vaihtoehto:


 1. Kirjaudu LDS Mapsiin ja napsauta asuinpaikkasi kuvaketta kartalla tai napsauta nimeäsi seurakunnan jäsenten luettelossa. Henkilötietojasi sisältävä ruutu avautuu.
 2. Napsauta Muokkaa. Tietoruutu Muokkaa perhekuntaa avautuu.
 3. Kätke tiedot napsauttamalla valintaruutua kohdassa Älä näytä tätä perhekuntaa seurakunnan kartoilla. Jos haluat tietojen näkyvän, poista valintamerkki napsauttamalla sitä.
 4. Napsauta Tallenna.

Seurakuntasi tai vaarnasi jäsenluettelon tarkasteleminen

Näin tarkastelet seurakuntasi tai vaarnasi jäsenluetteloa:

 1. Napsauta Minun seurakuntani -linkkiä Mywardicon.PNGjäsenluettelon yläpuolella.
 2. Napsauta seurakunnan nimen vieressä olevaa nuolta. Vaarnan ja seurakuntien nimet sisältävä luettelo avautuu.
 3. Napsauta kohtaa Koko vaarna tai piiri tai napsauta seurakunnan nimeä luettelossa. Kaikkien seurakunnan tai vaarnan perhekuntien kuvakkeet ilmaantuvat kartalle.

Huom. Kartalla ei välttämättä näy kaikkien jäsenten asuinpaikkakuvakkeita.

 • Kirkon jäsenet voivat valita, piilottavatko he kuvakkeensa ja muut asuinpaikkatietonsa muilta seurakunnan ja vaarnan jäseniltä.
 • Joissakin maissa tietosuojalait edellyttävät jäsenten asuinpaikkatietojen salaamista muilta kirkon jäseniltä, ellei perhekunnan päämies itse saata tietoja näkyville LDS Mapsissa.
 • Vaarnan ja seurakunnan johtohenkilöt voivat tarkastella vaarnansa tai seurakuntansa kaikkia jäsentietoja.

Seurakuntasi tai vaarnasi jäsenen tietojen hakeminen

Kirjauduttuaan LDS Mapsiin kirkon jäsenet voivat hakea tietoja seurakuntansa tai vaarnansa aikuisjäsenistä. Hakukenttä on kartan vasemmalla puolella Minun seurakuntani -ikkunassa Mywardicon.PNG olevan Perhekunnat -luettelon yläpuolella. Kirkon jäsenet voivat kirjoittaa tähän kenttään sen henkilön etu- tai sukunimen, jonka tietoja he haluavat hakea. Tietoja niistä jäsenistä, jotka haluavat piilottaa tietonsa muilta seurakunnan jäseniltä, ei näytetä. Joissakin maissa tietosuojalait edellyttävät, että kaikki asuinpaikkatiedot piilotetaan automaattisesti.

Huom. Jäsentietojen sukunimihaku palauttaa luettelon kaikista, joilla on haettu sukunimi. Napsauttamalla luettelossa jäsenen nimeä näet jäsenen asuinpaikan kartalla sekä asuinpaikan sijaintitiedot. Jäsentietojen etunimihaku ei välttämättä palauta luetteloa kaikista jäsenistä, joilla on sama etunimi, jos joitakin etunimiä on lyhennetty. Napsauttamalla Ajo-ohjeet -linkkiä voit myös saada ajo-ohjeet jäsenen asuinpaikkaan.


Muiden seurakuntien johtohenkilöluettelon tarkasteleminen

LDS Mapsiin kirjautuneet seurakunnan ja vaarnan jäsenet voivat tarkastella luetteloa minkä tahansa seurakunnan johtohenkilöistä vaarnassaan. Näiden luetteloiden tiedot tulevat Jäsen- ja johtajapalvelut -ohjelmasta, jonka avulla seurakunnat ylläpitävät jäsentietoja. Jos seurakuntien johtohenkilöt eivät pidä johtohenkilöiden tietoja ajan tasalla MLS:ssä, ne eivät ole ajan tasalla myöskään LDS Mapsissa eivätkä LDS.orgin kohdassa Luettelo

Jos seurakunnan johtohenkilöt päättävät piilottaa asuinpaikkatietonsa muilta seurakunnan jäseniltä, ne eivät sisälly luetteloon seurakunnan johtohenkilöistä.

Näin tarkastelet luetteloa seurakunnan johtohenkilöistä:

 1. Napsauta LDS Mapsissa Luettelo-linkkiä Directorylink.PNG, niin pääset LDS.orgin kohtaan Directory [Luettelo].
 2. Napsauta Johtohenkilöiden yhteystiedot-linkkiä.
 3. Napsauta sen seurakunnan nimeä, jonka johtohenkilöluettelon haluat nähdä, niin luettelo avautuu.

Kaikkien vaarnan ja seurakuntien johtohenkilöiden luettelon tarkasteleminen

LDS Mapsiin kirjautuneet seurakunnan ja vaarnan jäsenet voivat tarkastella luetteloa kaikista vaarnan ja seurakuntien johtohenkilöistä vaarnassaan. Näiden luetteloiden tiedot tulevat Jäsen- ja johtajapalvelut -ohjelmasta, jonka avulla seurakunnat ylläpitävät jäsentietoja. Jos seurakunnan johtohenkilöt eivät pidä johtohenkilöiden tietoja ajan tasalla MLS:ssä, ne eivät ole ajan tasalla myöskään LDS Mapsissa eivätkä LDS.orgin kohdassa Directory [Luettelo].

Jos seurakunnan tai vaarnan johtohenkilöt päättävät piilottaa asuinpaikkatietonsa muilta seurakunnan tai vaarnan jäseniltä, ne eivät sisälly luetteloon seurakunnan tai vaarnan johtohenkilöistä.

Kaikkien vaarnan ja seurakuntien johtohenkilöiden luettelon tarkasteleminen –

 1. Napsauta LDS Mapsissa Luettelo -linkkiä Directorylink.PNG niin pääset LDS.orgin kohtaan Luettelo.
 2. Napsauta linkkiä Vaarnan ja seurakunnan johtohenkilöiden yhteystiedot.

Kun johtohenkilöiden Luettelo avautuu, voit tulostaa luettelon napsauttamallaTulosta-linkkiä.


Rajojen ja muun sellaisen tiedon tarkasteleminen, mikä ei ole julkista

Kun kirjaudut LDS Mapsiin, voit tarkastella erilaisia tietoja, jotka eivät ole saatavilla julkisesti. Niihin sisältyy seuraavaa:

 • seurakuntasi rajat
 • vaarnasi rajat
 • kaikkien vaarnan seurakuntien rajat
 • muut toimitilat, kuten piispojen varastohuoneet, säilyketehtaat ja kotivarastointikeskukset.

Näin tarkastelet rajoja, perhekuntien asuinpaikkoja tai toimitilojen sijainteja:

 • Napsauta karttamerkkikuvaketta navigointipaneelissa.
 • Kun Karttamerkki-ikkuna avautuu, napsauta nuolta kohdassa Perhekunnat, Toimitilat tai Rajat, niin esiin tulee luettelo kaikesta siitä, mitä on nähtävissä.
 • Napsauta sen perhekunta-, toimitila- tai rajatyypin valintaruutua, jota haluat tarkastella. Kyseiset kuvakkeet tai rajat tulevat näkyviin kartalla.
 • Sulje ikkuna napsauttamalla kohtaa X Karttamerkki-ikkunan yläosassa tai napsauttamalla Karttamerkki-kuvaketta.
 • Jos haluat nähdä tietoja jostakin perhekunnasta tai toimitilasta, napsauta kuvaketta. Tietoruutu avautuu.

Voit myös hakea osoitetta, paikkakuntaa tai tietyntyyppistä toimitilaa kirjoittamalla tiedot näytön vasemmalla puolella olevan jäsenluettelon yläpuolella olevaanHae-kenttään.


Luettelon rajaaminen

Jäsenluettelon rajausvaihtoehdot:

 • Vahvistetut asuinpaikat Householdlocation.PNG
 • Asuinpaikat, joita ei ole vahvistettu Unverifiedlocation.PNG
 • Jäsenten vahvistamat asuinpaikat Memberverifiedlocation.PNG
 • Likimääräiset asuinpaikat Approximatelocation.PNG
 • Asuinpaikat, joita ei ole sijoitettu kartalle Unmappelocationicon.png

Näin rajaat jäsenluettelon vaihtoehtoja:

 1. Napsauta alaspäin osoittavaa nuolta kohdassa Rajaa nimen mukaan heti jäsenluettelon yläpuolella.
 2. Napsauta valintaruutua niiden asuinpaikkatyyppien kuvakkeiden kohdalla, joita haluaisit tarkastella. Valintamerkit valintaruuduissa merkitsevät sitä, että nimet ja kuvakkeet näytetään. Luettelossa ja kartalla näkyvät ainoastaan niiden jäsenten nimet ja kuvakkeet, joiden kohdalla on valitsemasi kuvake.
 3. Voit poistaa valintamerkin napsauttamalla sitä.

Huom. Kaikki kuvaketyypit ovat automaattisesti valittuja, kun kirjaudut LDS Mapsiin ensimmäisen kerran.


Perhekunnan tietoruutu

Kun napsautat perhekunnan kuvaketta tai perhekunnan nimeä perhekuntaluettelossa, avautuu tietoruutu, jossa on tietoja perhekunnasta. Näitä tietoja ovat

 • nimi
 • osoite
 • puhelinnumero
 • sähköpostiosoite (tämän linkin napsauttaminen avaa sähköpostisovelluksesi).

Lisätietoja, mukaan luettuna tiedot perhekunnan muista jäsenistä, saat napsauttamalla tietoruudussaLuettelo -linkkiä. Tietoja voivat tarkastella ainoastaan sinä ja ne seurakuntasi tai vaarnasi jäsenet, jotka ovat luoneet LDS Account -tilin ja kirjautuneet LDS Mapsiin. Voit tarkastella omia tietojasi tai piilottaa ne muilta seurakunnan ja vaarnan jäseniltä. Joissakin osissa maailmaa kaikkien perhekuntien tiedot on piilotettu automaattisesti.

Elleivät paikalliset johtohenkilöt ole vahvistaneet perhekunnan asuinpaikkaa, näkyviin tulee myös varoitus. Perhekunnan päämies voi vahvistaa perhekunnan asuinpaikkakuvakkeen siirtämällä sen oikeaan kohtaan. Seurakunnan johtohenkilöiden täytyy kuitenkin vielä vahvistaa asuinpaikka. Jos osoite on väärä, ota sen oikaisemiseksi yhteys seurakunnan johtohenkilöihin. Jos muissa tiedoissa on virheitä, perhekunnan päämies tai hänen puolisonsa voi päivittää perhekunnan puhelinnumeron, perhekunnan sähköpostiosoitteen, henkilökohtaiset puhelinnumerot sekä kuvan itsestään tai alle 18-vuotiaista lapsistaan. 18 täyttäneiden perhekunnan jäsenten täytyy päivittää omat tietonsa. Ellet halua oikaista omia tietojasi, anna oikeat tiedot jollekulle seurakunnan johtohenkilölle muutoksen tekemiseksi.

Näin muutat tietojasi luettelossa:

 1. Kirjaudu LDS Mapsiin.
 2. Napsauta heti jäsenluettelon yläpuolella olevaa Luettelo-kuvaketta Directorylink.PNG.
 3. Kun luettelo avautuu, etsi perhekuntasi nimi nimiluettelosta ja napsauta sitä.
 4. Kun tiedot perhekunnastasi sisältävä ikkuna avautuu, napsauta Muokkaa profiiliasi -linkkiä.
 5. Päivitä tiedot.
 6. Tallenna päivitetyt tiedot napsauttamalla Tallenna muutokset.

Huom. Valintaruutu kohdassa Näytä seurakunnan luettelossa määrittää, voivatko muut seurakunnan ja vaarnan jäsenet nähdä tietosi vai eivät. Jos lisäät valintamerkin tyhjään valintaruutuun napsauttamalla sitä, seurakunnan ja vaarnan jäsenet voivat nähdä tietosi. Jos napsautat valintamerkkiä niin että se poistuu, muut eivät voi nähdä tietojasi. Seurakunnan ja vaarnan johtohenkilöt voivat aina tarkastella kaikkia tietoja LDS Mapsissa ja LDS.orgin kohdassa Luettelo.

Perhekuntaryhmiä (kuten kerrostaloissa asuvat perhekunnat) koskevissa tietoruuduissa on tietoa ryhmän asuinpaikasta ja yksittäisistä perhekunnista.

Siinä on myös ajo-ohjeet-linkki, jonka avulla saat ajo-ohjeet asuinpaikkaan.

Seurakunnan johtohenkilöillä on lisäksi oikeus muokata perhekuntatietoja ja muuttaa perhekuntakuvakkeiden sijaintia kartoilla ja satelliittikuvissa.


Perhekuntaryhmän tietoruutu

Perhekunnat voidaan ryhmittää yhteen asuinpaikkaan useista syistä. Mahdollisia ryhmiä:

 • Asuinpaikat, joissa kaksi tai useampia perhekuntia asuu samassa asuinpaikassa, kuten perhe, jossa aikuiset lapset asuvat vanhempiensa luona.
 • Kerrostalot, joissa asuu useita jäsenperhekuntia.
 • Useat perhekunnat, jotka seurakunnan johtohenkilöt ovat ryhmittäneet yhteen.

Kun napsautat jonkin Groupdot2.PNGryhmän kuvaketta, avautuu tietoruutu, jossa on tietoa ryhmästä. Tietoruudussa on ryhmän osoite ja luettelo ryhmään kuuluvien perhekuntien nimistä. Voit sulkea luettelon napsauttamalla nuolta valintaruutujen yläpuolella.

Paikallisen seurakunnan johtohenkilöt ylläpitävät ryhmän nimeä ja osoitetta tai kuvausta. Ota heihin yhteys, jos haluat ilmoittaa virheestä tai jos sinulla on kysymyksiä.

Näet lisätietoja yksittäisestä perhekunnasta napsauttamalla perhekunnan nimeä tietoruudussa tai perhekunnan nimeä vasemmalla paneelissa olevassa luettelossa. Voit sulkea perhekuntatiedot-ikkunan napsauttamalla uudelleen perhekunnan nimeä.

Elleivät paikalliset johtohenkilöt ole vahvistaneet perhekunnan asuinpaikkaa, näyttöön ilmaantuu varoitus.

Voit valita, haluatko luettelon perhekunnista aakkosjärjestyksessä vai LDS Mapsin perhekunnille antaman numeron mukaan. Jos olet valinnut kartalla olevien perhekuntien numeroinnin viittauksia varten, ryhmä nimetään siinä olevien perhekuntanumeroiden vaihteluvälin mukaan.

Ajo-ohjeet asuinpaikkaan saat napsauttamalla Ajo-ohjeet asuinpaikkaan -linkkiä.

Seurakunnan johtohenkilöillä on lisää oikeuksia muokata perhekuntatietoja ja muuttaa perhekuntakuvakkeiden sijaintia kartoilla ja satelliittikuvissa.


GPS-tietojen lataaminen

LDS Mapsista voit ladata tiedoston, joka sisältää perhekuntatietoja. Muista, että nämä tiedot ovat kirkon käyttöön. Niitä ei saa käyttää liiketoiminnallisiin, kaupallisiin tai poliittisiin tarkoituksiin eikä niitä saa julkaista millään verkkosivustolla.

Tiedostoformaatti on .csv (comma separated values), joka voidaan avata taulukkosovellusohjelmilla. Karttoja ei voi ladata.

Tiedosto voidaan myös ladata navigointilaitteeseen (GPS-paikantimeen).

Ladattavia tietoja ovat

 • pituusaste
 • leveysaste
 • perhekunnan nimi
 • osoiterivi 1 (lähiosoite)
 • osoiterivi 2 (postitoimipaikka)
 • osoiterivi 3 (maa/osavaltio)
 • osoiterivi 4 (postinumero)
 • puhelinnumero
 • sähköposti
 • asuinpaikan tila (vahvistettu, vahvistamaton, ei ole sijoitettu kartalle jne.)
 • ryhmä.

Näin lataat perhekuntatietoja sisältävän tiedoston:

 1. Napsauta jäsenluettelon yläpuolella Lataa-kuvaketta Downloadicon.PNG.
 2. Kun Lataa perhekuntia -viestiruutu avautuu, lue ”käyttöehdot”-viesti ja napsauta sitten Lataa.
 3. Avaa tai tallenna tiedosto ohjeiden mukaan. Tiedoston voi avata useimmilla taulukkosovelluksilla.

Voit avata tiedoston taulukkosovelluksella ja muokata datan tietyssä GPS-laitteessa käytettäväksi. Jos aiot ladata tiedoston tiettyyn GPS-laitteeseen, tarkista laitteen tiedostomuotovaatimukset.


Perhekuntatietojen päivittäminen

Paikallisten johtohenkilöiden täytyy päivittää jäsenten nimi- ja osoitetiedot käyttäen seurakunnan aikakirjanpito-ohjelmaa. Ota yhteys johonkuhun paikalliseen johtohenkilöön ja anna hänelle oikeat tiedot.

Perhekunnan päämies tai hänen puolisonsa voivat päivittää perhekunnan puhelinnumerot ja sähköpostiosoitteet. 18 täyttäneet naimattomat jäsenet, jotka asuvat vanhempiensa luona, voivat päivittää oman puhelinnumeronsa ja sähköpostiosoitteensa.

Näin päivität puhelinnumeroita ja sähköpostiosoitteita:

 1. Napsauta Luettelo-kuvaketta kartan vasemmalla puolella.
 2. Kun luettelo avautuu, napsauta perhekuntasi nimeä nimiluettelossa.
 3. Kun sinun tietosi sisältävä ikkuna avautuu, napsauta Muokkaa profiilia.
 4. Kirjoita päivitettävä tieto oikeaan kenttään.
 5. Kun kaikki muutokset on tehty, napsauta Tallenna muutokset.

Ohjeita seurakunnan johtohenkilöille

LDS Maps yhdistää seurakunnan johtohenkilöitä varten Googlen ja Bingin kartat kirkon osastojen ja organisaatioiden antamiin tietoihin seurakuntien ja kirkon toimitilojen sijainneista.

Jäsenten nimet ja osoitteet tulevat LDS Mapsiin MLS -ohjelmasta, ja ne täytyy päivittää tai oikaista MLS:ää käyttäen. Puhelinnumerot ja sähköpostiosoitteet saattavat tulla MLS:stä tai LDS Mapsin Luettelosta. Nämä lähteet on synkronoitu, mikä merkitsee sitä, että yhteen lähteeseen tehty muutos tulee muihinkin lähteisiin.


Seurakunnan johtohenkilöt

Vain seuraavilla seurakunnan johtohenkilöillä on oikeus ylläpitää ja päivittää perhekuntien nimi- ja osoitetietoja LDS Mapsia käyttämällä. MLS määrittelee oikeudet omaavien johtohenkilöiden nimet. (Katso MLS:n Päävalikko/Organisaatiot/Piispakunta/Lisää asema. Luettelo seuraavista asemista piispakunnassa avautuu.)

 • Piispa
 • Ensimmäinen neuvonantaja
 • Toinen neuvonantaja
 • Kirjuri
 • Apulaiskirjuri
 • Apulaiskirjuri (talousasiat)
 • Apulaiskirjuri (jäsenasiat)
 • Toimisihteeri

Huolehdi siitä, että näissä tehtävissä palvelevien nimet ovat ajan tasalla MLS:ssä. Kaikkiin muihin asemiin, jotka on luotu käyttäen MLS:n Määritettävä asema -ominaisuutta, ei anneta oikeuksia päivittää LDS Mapsin tietoja.

Kun henkilö vapautetaan jostakin yllä mainitusta tehtävästä, kirjurin tulee

 1. muuttaa tehtävässä palvelevan henkilön nimi MLS:ssä
 2. siirtää muutokset käyttäen Lähetä/vastaanota muutokset -ominaisuutta.

Oikeudet muuttaa tietoja LDS Mapsissa poistetaan vapautetulta henkilöltä ja myönnetään kutsutulle henkilölle. Näiden muutosten voimaantulo LDS Mapsissa voi viedä muutaman päivän.


Katsaus seurakunnan kirjureille ja muille johtohenkilöille

LDS Mapsin perhekuntien asuinpaikkaosion ansiosta seurakunnan johtohenkilöt voivat

 • tarkastella asuinpaikkatietoja kartalla tai satelliittikuvassa
 • tarkastella karttoja ja satelliittikuvia niin, että niissä näkyvät kadut ja muita maamerkkejä
 • merkitä tarkasti perhekuntien asuinpaikat
 • merkitä tarkasti samassa paikassa asuvien perhekuntaryhmien asuinpaikat
 • vahvistaa perhekuntien ja ryhmien oikean asuinpaikan
 • lisätä merkintä niiden jäsenten kohdalle, joilla on erityistarpeita
 • lisätä merkintä niiden jäsenten kohdalle, jotka ovat hätävalmiusvastaavia
 • valmistella, tulostaa ja tallentaa karttoja ja luetteloita seurakunnan jäsenistä
 • valmistella, tulostaa ja tallentaa muokattuja karttoja ja luetteloita jäsenistä, joilla on erityistarpeita
 • valmistella, tulostaa ja tallentaa muokattuja karttoja ja luetteloita jäsenistä, jotka ovat hätävalmiusvastaavia
 • ladata tiedoston, jossa on tietoa jäsenistä, mukaan lukien asuinpaikan leveys- ja pituuskoordinaatit, ja jonka voi ladata GPS-laitteeseen
 • tarkastella seurakunnallenne osoitettujen kirkon resurssien sijaintipaikkoja
 • saada ajo-ohjeet jäsenten asuinpaikkoihin ja kirkon toimitiloihin
 • löytää ja tarkastella tietoja seurakunnista kautta maailman.

Huom. Johtohenkilöiden LDS Mapsia saa käyttää vain kirkon tarkoituksiin. Tietoja ei saa käyttää kaupallisiin, liiketoiminnallisiin tai poliittisiin tarkoituksiin.


Seurakuntatietojen oikaiseminen LDS Mapsissa

Piispan nimi ja puhelinnumero sekä seurakunnan kokousajat tulevat LDS Mapsiin MLS:stä. Jos nämä tiedot ovat LDS Mapsissa virheellisiä, ne pitää oikaista MLS:ssä. Näin muutat tiedot MLS:ssä:

 1. Napsauta esiin päävalikon Organisaatiot-vetovalikko.
 2. Napsauta kohdassa Piispakunta/Muut tehtävät kohtaa Piispakunta.
 3. Napsauta kohtaa Piispa. Muokkaa asemaa -ikkuna avautuu.
 4. Napsauta Valitse-painiketta.
 5. Valitse luettelosta piispan nimi.
 6. Napsauta Tallenna.

Jos piispa tai seurakunnanjohtaja ei asu seurakunnassanne eikä hänen jäsenkorttinsa ole yksikössänne, sinun on kenties lisättävä hänen nimensä ”yksikön ulkopuolisena jäsenenä” ja noudatettava sitten edellä esitettyjä vaiheita merkitäksesi hänet piispaksi tai seurakunnanjohtajaksi.

Kokousaikojen oikaiseminen MLS:ssä

 1. Napsauta päävalikon vasemmassa yläpaneelissa kohtaa Järjestelmäasetukset.
 2. Napsauta Yksikkö.
 3. Napsauta Muokkaa kohdassa Kokousajat.
 4. Muuta kokousajat.
 5. Napsauta Tallenna.

Ensimmäinen käyttökerta

Kun käytät johtohenkilöiden LDS Mapsia ensimmäisen kerran, sinun on vahvistettava, että jokaisen perhekunnan tai perhekuntaryhmän asuinpaikka on oikein. Perhekunnan päämies, joka on jäsen, voi merkitä perhekuntansa asuinpaikan LDS Mapsissa, mutta jonkun paikallisen johtohenkilön on vielä vahvistettava se tieto.

Perhekunnan tai ryhmän asuinpaikat, joita ei ole vahvistettu, ilmaistaan seuraavalla kuvakkeella: Unverifiedlocation.PNG

Perhekunnat, joiden asuinpaikkaa ei ole vahvistettu, ovat niitä, joiden asuinpaikkaa LDS Maps ei osaa sijoittaa kartalle MLS:n antaman osoitteen perusteella. Paikallisten johtohenkilöiden on kenties oikaistava osoite tai otettava yhteys jäseneen oikean osoitteen saamiseksi. Perhekunnat, joita ei ole sijoitettu kartalle, ilmaistaan seuraavalla kuvakkeella: Unmappelocationicon.png

Kun asuinpaikka on vahvistettu, kolmionmuotoinen merkki poistuu ja pyöreä kuvake ilmoittaa oikean asuinpaikan. Kun kaikkien perhekuntien asuinpaikat on vahvistettu, ainoita asuinpaikkoja, joita ei ole vahvistettu tai sijoitettu kartalle, ovat seurakuntaan muuttavien jäsenten asuinpaikat.


Pyynnöt perhekuntatietojen piilottamiseksi

Kirkon paikalliset johtohenkilöt voivat piilottaa kirkon jäsenten perhekuntatiedot muilta seurakunnan ja vaarnan jäseniltä, kun jäsenet pyytävät, että heidän perhekuntansa tiedot LDS Mapsissa piilotetaan.

LDS Mapsiin tai LDS.orgin kohtaan Directory [Luettelo] kirjautunut perhekunnan päämies, joka on jäsen, voi piilottaa perhekuntansa asuinpaikka- ja yhteystiedot muilta seurakunnan ja vaarnan jäseniltä. Hän voi myös sallia seurakunnan ja vaarnan jäsenten nähdä tiedot. Samat tiedot, jotka ovat nähtävissä LDS Mapsissa, ovat nähtävissä LDS.orgissa. Jos perhekunnan päämies sallii tietojen näkymisen tai piilottaa ne LDS Mapsissa, ne ovat näkyvissä tai piilossa myös LDS.orgissa. Paikalliset johtohenkilöt voivat kuitenkin yhä nähdä perhekuntatiedot.

Monissa maissa tiedot ovat automaattisesti muiden seurakunnan ja vaarnan jäsenten nähtävissä ja perhekunnan päämiehen täytyy varta vasten piilottaa tiedot sitä halutessaan.

Niissä maissa, joissa tietosuojalait sitä edellyttävät, tiedot on automaattisesti piilotettu, ja perhekunnan päämiehen täytyy varta vasten saattaa ne muiden seurakunnan ja vaarnan jäsenten nähtäville sitä halutessaan. Katso ohjeita kohdasta Omien tietojen tarkasteleminen tai piilottaminen . LDS Mapsissa on seuraavia tietoja perhekunnista:

 • perhekunnan päämiehen nimi (jäsen)
 • puolison nimi
 • perhekunnan osoite, mukaan lukien lähiosoite, postinumero, postitoimipaikka ja maa/osavaltio
 • puhelinnumero
 • sähköpostiosoite, mikäli saatavilla .

Perhekunnan asuinpaikan vahvistaminen

Näin vahvistat perhekunnan asuinpaikan:

 1. Napsauta perhekuntakuvaketta tai perhekunnan nimeä. Perhekunnan tietoruutu avautuu.
 2. Jos asuinpaikka on oikein, napsauta Vahvista.
 3. Jos asuinpaikka on virheellinen, napsauta Siirrä ja siirrä kohdistin oikeaan kohtaan. Perhekunnan siirto -viestiruutu avautuu.
 4. Napsauta Valmis.

Perhekuntatietojen piilottaminen

Jos jäsenet pyytävät piispaa tai kirjuria piilottamaan heidän perhekunta- ja yhteystietonsa muilta seurakunnan ja vaarnan jäseniltä, ryhdy sen edellyttämiin toimiin. Näin piilotat perhekunnan asuinpaikkatiedot:

 1. Napsauta jäsenen asuinpaikan kuvaketta kartalla tai napsauta jäsenen nimeä seurakunnan jäsenten luettelossa. Jos perhekunta on ryhmässä, napsauta ryhmäkuvaketta, ja kun ryhmän tietoruutu avautuu, napsauta perhekunnan nimeä ryhmässä. Jäsenen henkilökohtaiset tiedot sisältävä ruutu avautuu.
 2. Napsauta Muokkaa. Tietoruutu Muokkaa perhekuntaa avautuu.
 3. Napsauta valintaruutua kohdassaÄlä näytä tätä perhekuntaa seurakunnan kartoilla.
 4. Napsauta Tallenna. Perhekunnan nimi luettelossa ”harmaantuu” ilmaisten, että nämä tiedot eivät ole muiden seurakunnan jäsenten saatavilla.

Niissä kartoissa ja luetteloissa, jotka jaetaan seurakunnan jäsenille, ei saa olla niiden nimiä, jotka pyytävät piilottamaan tietonsa. Kun haluat johtohenkilöille tulostettaviin luetteloihin näkyviin näiden perhekuntien nimet, tee näin:

 1. Napsauta kartan yläpuolella painiketta Tulosta. Paras tulostusjälki-ikkuna avautuu.
 2. Napsauta kohtaa Näytä vaihtoehdot. Luettelo Näytä vaihtoehdot avautuu.
 3. Napsauta valintaruutua kohdassa Näytä perhekunnat, jotka eivät halua näkyä seurakunnan kartoissa. Nimet sisältyvät perhekuntaluetteloon, mutta ne on merkitty kahdella tähdellä (**). Valvo tarkoin sitä, ketkä saavat luetteloita, joissa on niiden nimet, jotka ovat halunneet piilottaa henkilökohtaiset tietonsa muilta seurakunnan jäseniltä.

Perhekuntien siirtäminen kartalla

Näin siirrät perhekunnan asuinpaikan kartalla:

 1. Napsauta perhekuntakuvaketta tai perhekunnan nimeä. Perhekunnan tietoruutu avautuu.
 2. Napsauta Siirrä ja siirrä kohdistin oikeaan kohtaan. Perhekunnan siirto -viestiruutu avautuu.
 3. Napsauta Valmis.

Muokkaa perhekunnan lisätietoja

Voit muokata perhekunnan tietoja sijoittamalla perhekunnan kahteen luokkaan: ne, joilla on erityistarpeita , tai ne, jotka ovat hätävalmiusvastaavia. Perhekunnat, joilla on erityistarpeita, ilmaistaan tällä kuvakkeella: Specialneeds.PNG. Hätävalmiusvastaavat ilmaistaan tällä kuvakkeella: Emergencyresponse.PNG. Voit rajata kartoilla näkyviä kuvakkeita ja luetteloita niin, että vain nämä kaksi luokkaa näkyvät tai tulostuvat.

Seurakunnan johtohenkilöt määrittävät hätävalmiusvastaavat. Heitä voivat olla ne,

 • joille on annettu tehtäväksi vastata jostakin osasta seurakuntaa
 • joilla on hengenpelastus- tai muita erityistaitoja
 • joilla on välineitä (kuten moottorisahoja, aggregaatteja tai raskasta kalustoa tai viestintävälineitä kuten lyhytaaltoradioita)
 • joilla on muita johtohenkilöiden tunnistamia taitoja.

Seurakunnan johtohenkilöt määrittelevät, ketkä ovat niitä, joilla on erityistarpeita. Heitä voivat olla

 • ne, joilla on fyysisiä vammoja
 • vanhemmat jäsenet, joiden olisi vaikea poistua kodistaan hätätilanteessa
 • ne, jotka eivät ehkä tietäisi hätätilanteesta (ihmiset, joilla ei ole sähköä, puhelinta jne.)
 • ne, joilla on muita vammoja.

Näin muokkaat perhekunnan lisätietoja:

 1. Napsauta perhekuntakuvaketta tai perhekunnan nimeä luettelossa.
 2. Napsauta Muokkaa. Muokkaa perhekuntaa -ikkuna avautuu.
 3. Napsauttamalla sopivaa Luokat-valintaruutua lisäät siihen valintamerkin. Joissakin tapauksissa valintamerkki voidaan lisätä molempiin valintaruutuihin, jos erityistarpeisten henkilöiden huoltajilla on hengenpelastustaitoja.
 4. Kirjoita kommenttiruutuun asiaan liittyviä kommentteja.
 5. Napsauta Tallenna.
 6. Sulje perhekunnan tietoruutu napsauttamalla kohtaa X.

Poista luokka toimimalla yllä olevien kohtien 1 ja 2 mukaan ja poista sitten valintamerkki napsauttamalla sitä.

Näin tulostat luettelon:

 1. Napsauta kartan yläpuolella painiketta Tulosta. Tulostus-ikkuna avautuu. Älä napsauta selaimesi tulostuskuvaketta.
 2. Valitse haluamasi asetukset kohdissa Sivun asetukset, Valitse järjestys, Sarakkeet ja Tekstikoko. Varmista, että Sivun asetukset LDS Mapsin Tulostus-ikkunassa vastaavat selaimesi sivun asetuksia.
 3. Napsauta heti kartan ja luettelon yläpuolella olevaa Tulosta-painiketta. Älä käytä selaimen tulostuskomentoa äläkä tulostuspainiketta.

Huom. Jäsenet, jotka eivät halua henkilökohtaisten tietojensa olevan muiden seurakunnan jäsenten nähtävillä, voivat estää tietojen näkymisen luetteloissa ja kartoilla. Seurakunnan johtohenkilöt voivat silti kuitenkin tarkastella ja tulostaa tietoja niistä, jotka haluavat piilottaa henkilökohtaiset tietonsa. Jos nämä jäsenet sisällytetään luetteloihin ja karttoihin, ole varovainen sen suhteen, kuka saa piilotettuja tietoja sisältäviä luetteloita ja karttoja. Johtohenkilöiden tulee kunnioittaa niiden toiveita, jotka haluavat suojata yksityisyyttään.

Katso myös Siirrä perhekuntia kartalla ja Vahvista perhekuntien asuinpaikat.


Ryhmän luominen

Näin luot ryhmän:

 1. Napsauta yhden perhekunnan kuvaketta ja siirrä se ryhmän sijaintipaikkaan.
 2. Napsauta seuraavaa ryhmään lisättävää perhekuntaa ja siirrä kohdistin samaan sijaintipaikkaan kuin ensimmäinen perhekunta.
 3. Näyttöön avautuu viestiruutu: ”Perhekunnan uusi asuinpaikka on hyvin lähellä toista. Mitä haluat tehdä?” Napsauta Lisää ryhmään -painiketta liittääksesi kaksi perhekuntaa samaan ryhmään.
 4. Napsauta Valmis.
 5. Voit lisätä ryhmään muita perhekuntia toistamalla vaiheet 2–4.
 6. Jos asuinpaikka on virheellinen, napsauta Peruuta.

Perhekunnan poistaminen ryhmästä

Näin poistat perhekunnan ryhmästä:

 1. Napsauta ryhmäkuvaketta. Viestiruutu avautuu.
 2. Napsauta sen perhekunnan valintaruutua, jonka haluat siirtää pois ryhmästä.
 3. Napsauta Siirrä valitut -painiketta.
 4. Siirrä kohdistin oikeaan kohtaan.
 5. Napsauta Valmis.

Ryhmän lisätietojen muokkaaminen

Voit muokata ryhmän lisätietoja, mukaan lukien ryhmän nimi ja ryhmän osoite.

Huom. Yksittäisten perhekuntien osoitetiedot LDS Mapsissa on saatu MLS:stä. Jos oikaiset ryhmässä olevien yksittäisten perhekuntien osoitteita, sinun on tehtävä samat oikaisut MLS:ssä. MLS syöttää tietoja LDS Mapsiin, mutta LDS Maps ei lähetä mitään tietoja MLS:ään.

Näin muokkaat perhekunnan lisätietoja:

 1. Napsauta Perhekunta-kuvaketta. Muokkaa perhekunnan lisätietoja -viestiruutu avautuu.
 2. Tee tarvittavat muutokset viestiruutuihin.
 3. Napsauta Tallenna.

Ryhmien niminä voi olla asuntoyhtiöiden nimiä, niissä asuvien perheiden nimiä tai muita sopivia nimikkeitä. Kuvauksena tulee olla yhteinen osoite tai muu asuinpaikan kuvaus, joka sopii ryhmän kaikkiin perhekuntiin. Seurakunnan johtohenkilöt voivat päättää, milloin ryhmittäminen on tarpeen.

Katso myös Ryhmien siirtäminen ja Ryhmien asuinpaikat.

Voit muokata yksittäisen perhekunnan tietoja ryhmän lisätietoja sisältävässä tietoikkunassa napsauttamalla perhekunnan nimeä ja napsauttamalla sitten Muokkaa. Katso Muokkaa perhekunnan lisätietoja.


Ryhmien siirtäminen

Näin siirrät ryhmän:

 1. Napsauta ryhmän kuvaketta ja vedä se uuteen sijaintipaikkaan. Perhekuntaryhmän siirto -viestiruutu avautuu.
 2. Jos asuinpaikka on oikein, napsauta Valmis.
 3. Jos asuinpaikka on virheellinen, oikaise se kohtien 1 ja 2 mukaan.

Ryhmien asuinpaikkojen vahvistaminen

Näin vahvistat kaikkien samassa ryhmässä olevien perhekuntien asuinpaikan:

 1. Napsauta ryhmän kuvaketta. Ryhmän tietoruutu avautuu.
 2. Jos asuinpaikka on oikein, napsauta Vahvista.
 3. Jos asuinpaikka on virheellinen, napsauta Siirrä ja siirrä kohdistin oikeaan kohtaan. Perhekunnan siirto -viestiruutu avautuu.
 4. Napsauta Valmis.

Hätävalmiusluokat

LDS Mapsissa voit luoda perhekuntaluokan nimeltä Hätävalmiusvastaavat. Paikalliset johtohenkilöt määrittävät, keitä hätävalmiusvastaavat ovat. Katso kohdasta Muokkaa perhekunnan lisätietoja ohjeita siihen, kuinka määrittää hätävalmiusvastaavat. Hätävalmiusluokkia tulee käyttää vain seurakunnan, vaarnan ja alueen hätävalmiuden suunnitteluun.

Hätävalmiusvastaavien luokkaan lisättävien huomautusten tulee sisältää riittävästi tietoa, jotta johtohenkilöt voivat sen tiedon avulla toimia hätätilanteessa.

Näin rajaat jäsenluettelon vaihtoehtoja:

 1. Napsauta alaspäin osoittavaa nuolta Rajaa nimen mukaan -kentän vieressä heti jäsenluettelon yläpuolella.
 2. Napsauta valintaruutuja niiden asuinpaikkakuvaketyyppien kohdalla, joita haluat tarkastella. Valintamerkit valintaruuduissa merkitsevät sitä, että nimet ja kuvakkeet näytetään. Luettelossa ja kartalla näkyvät ainoastaan niiden jäsenten nimet ja kuvakkeet, joiden kohdalla on valitsemasi kuvake.
 3. Voit poistaa valintamerkin napsauttamalla sitä.

Perhekuntaluettelon rajaaminen

Voit rajata perhekuntaluetteloa tai valita sen järjestyksen niin, että se näyttää vain luokat Erityistarpeita ja Hätävalmiusvastaava.

Seurakunnan johtohenkilöiden tulee määrittää ne perhekunnat, joiden jäsenillä on erityistarpeita, niin että he tarvitsevat apua hätätilanteessa. Heidän tulee määrittää myös hätävalmiusvastaavat.

Näin tarkastelet tai tulostat karttoja ja luetteloita, joissa on vain ne jäsenet, joilla on erityistarpeita tai jotka on määritetty hätävalmiusvastaaviksi:

 1. Napsauta nuolta Rajaa nimen mukaan -kentän vieressä. Valikko aukeaa.
 2. Napsauta valintaruutua kohdassa Näytä vain perhekunnat luokista ”erityistarpeita” tai ”hätävalmiusvastaava” .
 3. Napsauta sen luokan valintaruutua, jota haluat tarkastella. Jos valintaruuduissa on valintamerkkejä, poista ne napsauttamalla niitä.

Huom. Jotta luokkaluettelon voisi nähdä tai tulostaa, vähintään yksi vahvistustyyppi täytyy valita.

Näin tulostat luettelon:

 1. Napsauta kartan yläpuolella painiketta Tulosta. Tulostus-ikkuna avautuu. Älä napsauta selaimesi tulostuskuvaketta.
 2. Valitse haluamasi asetukset kohdissa Sivun asetukset, Lajittelu, Sarakkeet ja Tekstikoko. Varmista, että Sivun asetukset LDS Mapsin Tulostus-ikkunassa vastaavat selaimesi sivun asetuksia.
 3. Napsauta heti kartan ja luettelon yläpuolella olevaa Tulosta-painiketta. Älä käytä selaimen tulostuskomentoa äläkä tulostuspainiketta.

Huom. Jotkut jäsenet haluavat ehkä pitää henkilötietonsa (nimi, osoite jne.) piilossa muilta seurakunnan jäseniltä. Seurakunnan johtohenkilöt voivat muuttaa tätä asetusta tarkastellessaan tai tulostaessaan karttoja ja luetteloita. Johtohenkilöiden täytyy olla varovaisia jakaessaan karttoja ja luetteloita, joissa on niiden nimiä, jotka haluavat pitää henkilötietonsa piilossa. Jakakaa näitä luetteloita vain niille seurakunnan johtohenkilöille, jotka tarvitsevat näitä tietoja.


Perhekuntia koskevien luottamuksellisten tietojen lataaminen tai tulostaminen

Luottamuksellisia tietoja voidaan ottaa mukaan tai jättää pois, kun seurakunnan johtohenkilöt lataavat tiedoston käytettäväksi GPS-laitteessa tai muussa ohjelmassa. Ladattavien tiedostojen muoto on .csv (comma separated values). Nämä tiedostot voidaan ladata GPS-laitteeseen tai ne voidaan avata useimmilla taulukkosovellusohjelmilla.

Luottamuksellisia tietoja:

 • Määrittäminen erityistarpeisten luokkaan. Tämä tieto voi olla arkaluonteista, ja jakelua tulee rajoittaa.
 • Erityistarpeita koskevat huomautukset. Tämä tieto voi olla arkaluonteista, ja jakelua tulee rajoittaa.
 • Määrittäminen hätävalmiusvastaava-luokkaan. Tämä tieto on tarkoitettu seurakunnan, vaarnan ja alueen johtohenkilöiden käyttöön hätätilannesuunnitelmien laatimista varten. Tämän tiedon jakelua tulee rajoittaa.
 • Hätävalmiusvastaavia koskevat huomautukset. Myös tämä tieto on tarkoitettu seurakunnan, vaarnan ja alueen johtohenkilöiden käyttöön hätätilannesuunnitelmien laatimista varten. Tämän tiedon jakelua tulee rajoittaa.
 • Pyyntö olla näyttämättä tietoja (niiden jäsenten tietoja, jotka haluavat piilottaa tietonsa muilta seurakunnan jäseniltä).

Näin lataat tiedot tiedostoon:

 1. Napsauta jäsenluettelon yläpuolella latauskuvaketta Downloadicon.PNG.
 2. Kun viestiruutu Lataa perhekuntia avautuu, lue ”käyttöehdot”-viesti ja napsauta sitten Lataa.
 3. Avaa tai tallenna tiedosto ohjeiden mukaan. Tiedoston voi avata useimmilla taulukkosovelluksilla.

Voit avata tiedoston taulukkosovelluksella ja muuntaa datan jossain tietyssä GPS-laitteessa käytettävään muotoon. Jos aiot ladata tiedoston johonkin tiettyyn GPS-laitteeseen, tarkista laitteen tiedostomuotovaatimukset.


Ohjeita vaarnan johtohenkilöille

Vaarnan johtohenkilöt, jotka kirjautuvat LDS Mapsiin, voivat tarkastella ja tulostaa erilaisia tietoja. Vaarnan johtohenkilöt voivat tarkastella kaikkien seurakunnan ja vaarnan jäsenten tietoja LDS Mapsissa, myös niiden jäsenten, jotka ovat halunneet piilottaa tietonsa muilta vaarnan ja seurakunnan jäseniltä.

Vaarnan johtohenkilöihin kuuluvat

 • vaarnanjohtaja
 • vaarnanjohtajan neuvonantajat
 • vaarnan kirjuri
 • vaarnan apulaiskirjurit
 • vaarnan toimisihteeri
 • vaarnan tekniikka-asiantuntija.

Vaarnan johtohenkilöt määritetään MLS:ssä. Katso MLS:n Päävalikko/Organisaatiot/Vaarnan johtokunta/Lisää asema. Tämä avaa luettelon vaarnan johtokunnan asemista.


Vaarnan johtohenkilöiden käytettävissä olevat tiedot

Vaarnan johtohenkilöt voivat

 • tarkastella kaikkien vaarnan jäsenten perhekuntien asuinpaikkatietoja, mukaan lukien ne, jotka ovat halunneet piilottaa tietonsa muilta seurakunnan tai vaarnan jäseniltä
 • tarkastella, tulostaa ja ladata jäsenperhekuntien asuinpaikkatietoja seurakunnittain
 • tarkastella ja tulostaa karttoja ja luetteloita hätävalmiusvastaavista kaikissa vaarnan seurakunnissa
 • tarkastella ja tulostaa karttoja ja luetteloita jäsenistä, joilla on erityistarpeita, kaikissa vaarnan seurakunnissa
 • tarkastella oman vaarnansa ja sen seurakuntien rajoja
 • tarkastella vaarnojen ja seurakuntien rajoja useimmissa vaarnoissa kautta maailman
 • tarkastella useimpien seurakuntien ja vaarnojen johtohenkilöiden tietoja kaikkialla maailmassa
 • tarkastella ja ladata jäsentietoja, mukaan lukien jäsenet, joilla on erityistarpeita, ja seurakuntien hätävalmiusvastaavat
 • hakea vaarnan aikuisjäsenten nimitietoja. Vaarnan johtohenkilöt voivat myös napsauttaa perhekuntakuvakkeita tarkastellakseen osoitteita, puhelinnumeroita ja sähköpostiosoitteita (mikäli saatavilla).
 • ladata jäsenten asuinpaikkatietoja tiedostoon ja edelleen kädessä pidettävään GPS-laitteeseen.

Myös vaarnansa rajojen ulkopuolella palvelevat vaarnan johtohenkilöt voivat tarkastella edellä lueteltuja tietoja siinä vaarnassa, jossa he palvelevat.

Näin tarkastelet vaarnan kaikkien jäsenten perhekuntien asuinpaikkoja Minun vaarnani -välilehdellä:

 1. Napsauta heti perhekuntaluettelon yläpuolella Näytä kaikki perhekunnat.
 2. Vaarnan kaikkien jäsenten kuvakkeet ilmaantuvat karttaan tai satelliittikuvaan. Kartan tai satelliittikuvan vasemmalle puolelle ilmaantuu myös luettelo vaarnan jäsenistä.
 3. Jos haluat nähdä perhekunnan tai jäsenen tiedot, napsauta jäsenen nimeä luettelossa tai perhekunnan kuvaketta kartalla.

Huom. Elleivät seurakunnan johtohenkilöt ole vahvistaneet seurakuntansa perhekuntien asuinpaikkojen sijaintia, ne on merkitty vahvistamattomiksi vaarnan kartassa tai satelliittikuvassa.


Seurakunnan tai vaarnan jäsenluettelon tarkasteleminen

Näin tarkastelet seurakunnan tai vaarnan jäsenluetteloa:

 1. Napsauta Minun vaarnani -linkkiä Mywardicon.PNGjäsenluettelon yläpuolella.
 2. Napsauta seurakunnan nimen vieressä olevaa nuolta. Luettelo, jossa on vaarnan ja seurakuntien nimet, avautuu.
 3. Napsauta Koko vaarna tai piiri tai napsauta seurakunnan nimeä luettelossa. Kaikkien seurakunnan tai vaarnan perhekuntien kuvakkeet ilmaantuvat kartalle.

Niiden tietojen tarkasteleminen, joilla on erityistarpeita tai jotka ovat hätävalmiusvastaavia

Näin tarkastelet luetteloa jäsenistä, joilla on erityistarpeita tai jotka ovat hätävalmiusvastaavia:

Napsauta alaspäin osoittavaa nuolta Rajaa nimen mukaan -kentän vieressä heti jäsenluettelon yläpuolella.

 1. Napsauta valintaruutuja niiden asuinpaikkatyyppien kuvakkeiden kohdalla, joita haluat tarkastella. Valintamerkit valintaruuduissa merkitsevät sitä, että nimet ja kuvakkeet näytetään. Luettelossa ja kartalla näkyvät ainoastaan niiden jäsenten nimet ja kuvakkeet, joiden kohdalla on valitsemasi kuvake.
 2. Voit poistaa valintamerkin napsauttamalla sitä.

Voit tulostaa kartan tai luettelon napsauttamalla Tulosta-kuvaketta kartan yläpuolella.


Vaarnan jäsenen haku

Vaarnan johtohenkilöt voivat hakea vaarnan aikuisjäsenten tietoja kirjoittamalla henkilön etu- tai sukunimen kartan vasemmalla puolella olevaan hakukenttään Perhekunnat-luettelon yläpuolella Minun vaarnani -välilehdellä.

Huom. Sukunimihaku palauttaa luettelon kaikista niistä jäsenistä, joilla on sama sukunimi. Sitten voit napsauttaa jäsenen nimeä luettelossa ja nähdä jäsenen asuinpaikan kartalla sekä asuinpaikan sijaintitiedot. Etunimihaku ei välttämättä palauta luetteloa aivan kaikista jäsenistä, joilla on sama etunimi, jos joitakin etunimiä on lyhennetty. Voit napsauttaa myös Ajo-ohjeet-linkkiä saadaksesi ajo-ohjeet jäsenen asuinpaikkaan.


Termisanasto

Hallintotoimisto

Eri puolilla maailmaa on hallintotoimistoja, jotka käsittelevät jäsen-, talous- ja muita tietoja. Yhdysvaltojen ja Kanadan hallintotoimistona on kirkon keskushallinto Salt Lake Cityssä Utahissa Yhdysvalloissa.


Oikeudet omaava johtohenkilö

Vaarnan ja seurakunnan johtohenkilöt tarkoittavat myös piirin ja lähetysseurakuntien johtohenkilöitä. Näillä johtohenkilöillä on lisäoikeuksia LDS Mapsissa.

Oikeudet omaavia seurakunnan johtohenkilöitä ovat piispa, piispan neuvonantajat, seurakunnan kirjuri ja apulaiskirjurit sekä seurakunnan toimisihteeri.

Oikeudet omaavia vaarnan johtohenkilöitä ovat vaarnanjohtaja, vaarnanjohtajan neuvonantajat, vaarnan kirjuri ja apulaiskirjurit, vaarnan toimisihteeri sekä vaarnan tekniikka-asiantuntija.


Rajat

Kirkon jäsenet on sijoitettu kirkon seurakuntiin sen mukaan missä he asuvat. Paikalliset johtohenkilöt määrittävät näiden seurakuntien rajat, ja kirkon auktoriteetit hyväksyvät ne. Ne kirkon jäsenet, joilla on LDS Account -tili ja jotka kirjautuvat LDS Mapsiin, voivat nähdä oman seurakuntansa ja vaarnansa rajat.

Vaarnan ja seurakunnan johtohenkilöt voivat nähdä omien seurakuntiensa ja vaarnojensa rajat sekä kaikkien muiden vaarnojen ja seurakuntien rajat kautta maailman.


Hätävalmiusvastaavat

Hätävalmiusvastaavia voivat olla

 • ne, jotka on nimitetty hätävalmiusvastaaviksi osalle seurakuntaa
 • ne, joilla on hengenpelastus- tai muita erityistaitoja
 • ne, joilla on välineitä (kuten moottorisahoja, aggregaatteja tai raskasta kalustoa)
 • ne, joilla on muita johtohenkilöiden tunnistamia taitoja.

Maailmanlaajuinen paikannusjärjestelmä (GPS)

GPS:ään kuuluu maata kiertäviä satelliitteja, joiden avulla voidaan määrittää paikan leveys- ja pituuskoordinaatit ja välittää nämä tiedot GPS-laitteeseen.

LDS Maps tulkitsee jäsenperhekuntien asuinpaikan leveys- ja pituuskoordinaatit heidän osoitteidensa perusteella, jotka on saatu kirkon jäsentieto-ohjelmasta, ja sijoittaa kuvakkeen kartalle tai satelliittikuvaan. Kun paikalliset johtohenkilöt vahvistavat jäsenperhekuntien asuinpaikan, LDS Maps löytää vahvistetun asuinpaikan ja tallentaa tiedon.

Paikalliset johtohenkilöt ja jäsenet, jotka luovat LDS Account -tilin, voivat ladata tiedoston, joka sisältää leveys- ja pituuskoordinaatit sekä osoitteen ja muuta tietoa. Sellainen tiedosto voidaan avata tietokoneen taulukkosovellusohjelmalla tai se voidaan ladata kaupoissa myytävään GPS-laitteeseen. Näitä laitteita voidaan käyttää jäsenperhekuntien täsmällisen asuinpaikan löytämiseen mahdollisessa hätätilanteessa.

Jäsenet voivat estää nimensä, osoitteensa ja muiden tietojensa näkymisen niissä luetteloissa ja niillä kartoilla, jotka ovat muiden seurakunnan jäsenten saatavilla.


Ryhmät

LDS Mapsissa useita perhekuntia voidaan yhdistää ryhmäksi, jolla on sama asuinpaikka, kuten kerrostalo, jolla on yksi osoite.

Perhekuntaryhmää edustaa kartoilla ja satelliittikuvissa seuraava kuvake. Sen on suurempi kuin yksittäistä perhekuntaa edustava kuvake, ja sen ympärillä on valkoinen kehys ja keskellä kolme pistettä, jotka kuvaavat kahta tai useampaa perhekuntaa. Groupdot2.PNG


Perhekunnan päämies

Perhekunnan päämies on henkilö, jonka tietueeseen kaikkien muiden perhekunnan jäsenten tietueet on yhdistetty. LDS Mapsissa perhekunnan päämiehenä on tavallisesti aviomies tai isä. Tietyissä tapauksissa perhekunnan päämiehenä voi olla myös toinen jäsenvanhempi, naimaton aikuisjäsen tai jäsenlapsi, jonka vanhemmat eivät ole kirkon jäseniä.

Ainoastaan perhekunnan päämies voi muuttaa perhekunnan asuinpaikkatietoja tai saattaa näkyville tai piilottaa perhekunnan asuinpaikkatiedot muilta LDS Mapsiin kirjautuvilta jäseniltä.


Perhekunnat

Perhekunta on LDS Mapsissa asuinpaikka, johon kaikkien perhekuntaan kuuluvien jäsentietueet on linkitetty. Yhtä perhekuntaa yhdessä asuinpaikassa edustaa tämä kuvake: Householdlocation.PNG

Perhekunta voi olla mikä tahansa seuraavista:

 • isä, äiti ja lapset
 • aviomies ja vaimo, joilla ei ole lapsia tai joiden lapset eivät asu enää kotona
 • yksinhuoltaja, jolla on lapsia
 • naimaton henkilö (näitä voivat olla aikuiset lapset, jotka asuvat vanhempiensa luona mutta jotka ovat oma perhekuntansa).

Joukko perhekuntia voidaan yhdistää ryhmäksi yhdessä asuinpaikassa. Katso lisätietoja kohdasta Ryhmät.


Kuvakkeet

Perhekunnista käytetään erilaisia kuvakkeita. Seuraavassa ovat LDS Mapsissa käytetyt kuvakkeet selityksineen.

Householdlocation.PNGTämä kuvake esittää perhekunnan asuinpaikkaa seurakunnan tai vaarnan kartalla sen jälkeen kun joku seurakunnan johtohenkilöistä on vahvistanut asuinpaikan. Jäsenperhekunnan päämies voi halutessaan piilottaa tiedot muilta seurakunnan ja vaarnan jäseniltä. Siellä, missä tietosuojalait niin edellyttävät, seurakunnan ja vaarnan kaikkien jäsenten asuinpaikkatiedot on piilotettu , kunnes perhekunnan päämies kirjautuu LDS Mapsiin ja sallii tietojen näyttämisen muille seurakunnan ja vaarnan jäsenille.

Memberverifiedlocation.PNGTämä kuvake tarkoittaa sellaista asuinpaikkaa, jonka jäsen on vahvistanut. Ainoastaan perhekunnan päämies tai jäsenpuoliso voi vahvistaa asuinpaikan. Paikallisen johtohenkilön täytyy vahvistaa, että asuinpaikka on oikein. Mikäli tarpeen, joku paikallinen johtohenkilö ottaa yhteyden jäseneen varmistaakseen, että asuinpaikka on oikein, ja vahvistaa asuinpaikan. Kun hän sen tekee, kuvake muuttuu vahvistetun perhekunnan kuvakkeeksi Householdlocation.PNG.

Members'location.PNGTämä kuvake tarkoittaa sinun perhekuntasi asuinpaikkaa, kun olet kirjautunut LDS Mapsiin.

Groupdot2.PNGTämä kuvake tarkoittaa perhekuntaryhmää. Siihen voi kuulua kerrostaloja tai sellaisia alueita, joilla yksittäisten perhekuntien asuinpaikat eivät suoraan näy osoitteista. Paikalliset johtohenkilöt voivat luoda perhekuntaryhmiä, kun he pitävät sitä tarpeellisena.

Unmappelocationicon.pngTämä kuvake tarkoittaa sellaista perhekuntaa, jonka asuinpaikkaaLDS Maps ei pysty selvittämään.

Unverifiedlocation.PNGPerhekunnan tai ryhmän kuvakkeeseen liitetään tämä kuvake silloin kun paikalliset johtohenkilöt eivät ole vahvistaneet perhekunnan tai ryhmän asuinpaikkaa. Paikallisten johtohenkilöiden täytyy vahvistaa, että asuinpaikka on oikein tai siirtää kuvake oikeaan kohtaan. Kun seurakuntaan muuttaa uusia jäseniä tai uusia jäseniä kastetaan, heidän perhekuntansa asuinpaikkaa ei ole vahvistettu, ennen kuin paikallinen johtohenkilö vahvistaa sen.

Approximatelocation.PNGTämä kuvake tarkoittaa perhekunnan likimääräistä asuinpaikkaa. Googlen ja Bingin karttakuvissa ei välttämättä näy niitä teitä, taloja tai kerrostaloja, jotka ovat valmistuneet hiljattain. Kun kartat ja satelliittikuvat eivät ole ajan tasalla, paikalliset johtohenkilöt voivat käyttää tätä kuvaketta merkkinä siitä, että perhekunnan asuinpaikka on ainoastaan likimääräinen.

Emergencyresponse.PNGTämä kuvake tarkoittaa hätävalmiusvastaavaa seurakunnassa.

Specialneeds.PNGTämä kuvake tarkoittaa jäsentä, jolla on erityistarpeita ja joka saattaa tarvita apua hätätilanteessa.


LDS Account

Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkon jäsenet voivat luoda LDS Account -tilin, jonka avulla he voivat kirjautua kirkon verkkopalveluihin. Heidän saatavillaan olevat tieto- ja verkkopalvelut riippuvat heidän tehtävästään kirkossa.


Jäsen- ja johtajapalvelut

MLS on tietokoneohjelma, jota seurakunnat käyttävät kirkon jäsen- ja muiden tietojen ylläpitämiseen. Seurakunnan kirjuri tai apulaiskirjuri luo ja päivittää jäsentietueita.


Paikkamerkki Ico-marker.png

Paikkamerkki on väline, jota käyttämällä voi hakea kirkon toimitiloja jollakin alueella, määrittää leveys- ja pituuskoordinaatit sekä lähettää LDS Mapsiin palautetta kirkon toimitilakuvakkeesta, joka on kenties väärässä paikassa.

Näin käytät paikkamerkkiä:

 1. Napsauta Paikkamerkkiä (älä pidä alhaalla hiiren painiketta).
 2. Siirrä kohdistin johonkin kohtaan.
 3. Napsauta hiiren vasenta painiketta.

Paikkamerkki sijoittuu kartalle tai satelliittikuvaan ja samalla avautuu ikkuna, josta näkyvät sijainnin leveys- ja pituuskoordinaatit. Ikkunassa on kaksi linkkiä:

 • Hae MAP-kirkkoon liittyviä paikkoja lähistöltä.
 • Lähetä palautetta jonkin toimitilan puuttumisesta.

Napsauta linkkiä Hae MAP-kirkkoon liittyviä paikkoja tarkastellaksesi lähistöllä olevia kirkon toimitiloja.

Napsauta linkkiä Palaute. Palaute-ikkuna avautuu. Voit valita palautetyypin ja lisätä tietoja, joiden avulla sijaintitiedot voidaan oikaista.


Perhekuntien rajaaminen

Kirkon johtohenkilöt ja jäsenet, jotka kirjautuvat LDS Mapsiin, voivat rajata perhekuntaluettelon aakkosjärjestyksen mukaan ja jäsenperhekuntia edustavien kuvaketyyppien mukaan. Napsauta alaspäin osoittavaa nuolta kohdassa Rajaa nimen mukaan jäsenluettelon yläpuolella. Sitten voit valita kuvaketyypit, jotka edustavat seurakuntasi perhekuntia.


Jäsenen vahvistama asuinpaikka

LDS Mapsiin kirjautuneet jäsenet voivat vahvistaa oman asuinpaikkansa LDS Mapsissa.

Tee näin:

 1. Kirjaudu LDS Mapsiin.
 2. Napsauta perhekuntaasi edustavaa kuvaketta.
 3. Kun tietoruutu avautuu, napsauta Siirrä. Siirrä kohdistin oikeaan kohtaan ja napsauta hiiren vasenta painiketta.
 4. Napsauttamalla OK vahvistat, että sijainti on oikea.

Perhekunnan kuvakkeeksi tulee Memberverifiedlocation.PNG.

Paikallinen johtohenkilö vahvistaa, että asuinpaikka on oikein. Kun se on tehty, perhekunnan kuvakkeeksi tulee Householdlocation.PNG.


Jäsenet, joilla on erityistarpeita

LDS Mapsia käyttämällä seurakunnan johtohenkilöt voivat tarvittaessa määrittää, keillä seurakunnan jäsenillä on erityistarpeita, niin että he saattavat tarvita apua hätätilanteessa. Näitä jäseniä voivat olla

 • fyysisesti vammautuneet
 • vanhemmat jäsenet, joiden olisi vaikea poistua kodistaan hätätilanteessa
 • ne, jotka eivät ehkä tietäisi hätätilanteesta (ihmiset, joilla ei ole sähköä, puhelinta jne.)
 • ne, joilla on muita vammoja.

Erityistarpeet

Katso Jäsenet, joilla on erityistarpeita.


Vahvistetut perhekunnat ja ryhmät

Vahvistettu perhekunta tai perhekuntaryhmä on sellainen, jonka asuinpaikan seurakunnan johtohenkilötovat vahvistaneet. LDS Maps tulkitsee perhekuntien ja perhekuntaryhmien asuinpaikan ja sijoittaa kuvakkeen kartalle tai satelliittikuvaan. Paikallisten johtohenkilöiden on vahvistettava, että perhekunnan tai perhekuntaryhmän asuinpaikka on oikein, tai siirrettävä niitä edustava kuvake oikeaan kohtaan.

Jäsenet voivat siirtää kuvakkeensa oikeaan kohtaan, ja seurakunnan johtohenkilö voi vahvistaa sijainnin myöhemmin. Seurakunnan johtohenkilöiden tulee vahvistaa kaikki asuinpaikat.


Perhekunta tai ryhmä, jota ei ole sijoitettu kartalleUnmappelocationicon.png

Perhekunta tai ryhmä, jota ei ole sijoitettu kartalle, on sellainen, jonka asuinpaikkaa LDS Maps ei osaa tulkita seurakunnan aikakirjanpito-ohjelman antaman osoitteen perusteella.

Paikallisten johtohenkilöiden on etsittävä jäsenet ja otettava selville, missä he asuvat. Kun paikalliset johtohenkilöt ovat merkinneet asuinpaikan LDS Mapsiin, kuvake muuttuu ”vahvistetuksi”.


Perhekunnat ja ryhmät, joiden asuinpaikkaa ei ole vahvistettu

Vahvistamattoman asuinpaikan kuvake edustaa sellaista perhekunnan asuinpaikkaa, jota paikalliset johtohenkilöt eivät ole vahvistaneet. LDS Maps tulkitsee perhekunnan asuinpaikan ja sijoittaa kuvakkeen kartalle tai satelliittikuvaan. Kun paikalliset johtohenkilöt vahvistavat asuinpaikan, kuvakkeesta tulee tavanomainen perhekunnan tai ryhmän kuvake.

This page was last modified on 22 December 2011, at 16:38.

Note: Content found in this wiki may not always reflect official Church information. See Terms of Use.