send receive problem

Discussions around the setup, operation, replacement, and disposal of clerk computers, not to include using MLS
Ksurdukowski-p40
New Member
Posts: 1
Joined: Sun Nov 22, 2009 2:00 pm
Location: USA, Dover, DE 19901

send receive problem

Postby Ksurdukowski-p40 » Sun Nov 22, 2009 2:05 pm

I tried to send/ receive and nothing happened. I looked at our network connection and the dial up connection was off. Anyone know what the next step is? of course this had to happen on Sunday!

User avatar
aebrown
Community Administrator
Posts: 14693
Joined: Tue Nov 27, 2007 8:48 pm
Location: Sandy, Utah

Postby aebrown » Sun Nov 22, 2009 2:21 pm

Ksurdukowski wrote:I tried to send/ receive and nothing happened. I looked at our network connection and the dial up connection was off. Anyone know what the next step is? of course this had to happen on Sunday!


I think we need more details. What do you mean by "the dail up connection was off"?

Also, note that if you are now on MLS 3.1, the feedback as to what is happening is quite different. Since you can continue working during a Send/Receive, there is some progress displayed at the bottom of the screen, but it's nothing like you are used to. If there is nothing to be processed at the end of the transmission, it just ends quietly; it's easy to think that nothing happened. You can check in Help > Show Send/Receive Status to see the status of the last transmission, which might give you some idea whether it was successful.

tymchenry-p40
New Member
Posts: 5
Joined: Sun Jul 05, 2009 6:28 pm
Location: Las Vegas, NV

Postby tymchenry-p40 » Sun Nov 29, 2009 3:45 pm

My unit is having this same problem today as well. The modem is working properly, however, MLS will not allow us to send/receive changes. I believe it is related to our ward not upgrading our MLS properly while I was out of town last weekend.

techgy
Community Moderators
Posts: 3174
Joined: Sun Jan 13, 2008 6:48 pm
Location: California

Postby techgy » Sun Nov 29, 2009 3:51 pm

tymchenry wrote:My unit is having this same problem today as well. The modem is working properly, however, MLS will not allow us to send/receive changes. I believe it is related to our ward not upgrading our MLS properly while I was out of town last weekend.


Until you can provide the contents of the error message or a little more information, it's going to be difficult to help you. Transmission problems are usually not associated with a lack of upgrading. If MLS isn't upgraded when you do a SR then the server will force an upgrade.

If you've made any changes such as doing a re-install of the MLS software, then it's possible that the server in CHQ has locked you out with a security error. If this is the case then you should contact your stake technology specialist and have him lend a hand. He will make a call to CHQ and have them release the security lock.

If these issues aren't what you're seeing, then please provide the contents of the error message.

tymchenry-p40
New Member
Posts: 5
Joined: Sun Jul 05, 2009 6:28 pm
Location: Las Vegas, NV

Postby tymchenry-p40 » Sun Nov 29, 2009 3:54 pm

The error message states that the modem is not working and gives a list of three reasons why this could be. However, we have verified that the modem is working properly and is properly connected.

techgy
Community Moderators
Posts: 3174
Joined: Sun Jan 13, 2008 6:48 pm
Location: California

Postby techgy » Sun Nov 29, 2009 3:55 pm

tymchenry wrote:The error message states that the modem is not working and gives a list of three reasons why this could be. However, we have verified that the modem is working properly and is properly connected.


Are you the Stake Technology Specialist? If not, have you contacted him?

tymchenry-p40
New Member
Posts: 5
Joined: Sun Jul 05, 2009 6:28 pm
Location: Las Vegas, NV

Postby tymchenry-p40 » Sun Nov 29, 2009 4:01 pm

Techgy wrote:Are you the Stake Technology Specialist? If not, have you contacted him?


I am not the stake technology specialist. We have attempted to contact him throughout the week and left messages with him again today. When I have contacted him in the past he has made it known that he doesn't know much about IT and computers and suggested that I call Salt Lake myself because that's what he would do anyways. I am just trying to fix things myself, however, if I am not supposed to have access to mls.lds.org than I guess I will wait for him.

techgy
Community Moderators
Posts: 3174
Joined: Sun Jan 13, 2008 6:48 pm
Location: California

Postby techgy » Sun Nov 29, 2009 6:08 pm

tymchenry wrote:I am not the stake technology specialist. We have attempted to contact him throughout the week and left messages with him again today. When I have contacted him in the past he has made it known that he doesn't know much about IT and computers and suggested that I call Salt Lake myself because that's what he would do anyways. I am just trying to fix things myself, however, if I am not supposed to have access to mls.lds.org than I guess I will wait for him.


I would go back to the stake and talk to the Stake Clerk. If he cannot help, then it would be helpful to find someone who's IT savvy who can assist. The stake clerk and STS should have access to the mls.lds.org site and be able to download the update for you.

A word of caution. Do not install the update on a Friday evening. Doing so will most likely result in your not being able to perform a send/receive until the following Monday. Following a re-install of the MLS software a security flag is generally reset which results in your ability to send/receive being blocked at CHQ. This can only be reset by making a phone call to Clerk Support.

As you mentioned that the modem wasn't working, have you checked the hardware area of the system to see if there are any errors showing? Also check to be sure that "modem" is selected in the MLS system area. I assume that you do not have high speed internet.

russellhltn
Community Administrator
Posts: 20767
Joined: Sat Jan 20, 2007 2:53 pm
Location: U.S.

Postby russellhltn » Sun Nov 29, 2009 8:05 pm

You might also dig though past messages in the MLS system. Look for announcements up MLS upgrades. They sometimes contain the login instructions.
Have you searched the Wiki?
Try using a Google search by adding "site:tech.lds.org/wiki" to the search criteria.

Ogdensburg-p40
New Member
Posts: 2
Joined: Mon Dec 28, 2009 7:23 am
Location: Ogdensburg, NY USA

Postby Ogdensburg-p40 » Mon Dec 28, 2009 7:32 am

I am having the same problem. My District clerk told me to come here.

Nothing was changed with the computer. Yet, it will not connect with Church HQ. The modem cables are connected, I can hear the modem trying to connect over the phone, but it fails.

On the bottom right task bar on the screen I see the icon with the two computers is X'd out. This represent the connection status of the computer. I tried clicking on that. A small window popped up with user name and a password box. The user name was already in--some kind of lengthy alphanumeric code. In the password box I used my clerk's password, and clicked dial. It attempted to connect, but then failed, with a message that the password is incorrect. So either its a software problem, a password problem--How this got changed, I do not know----, or a Church Server HQ problem.

Is there any established troubleshooting checklist I can use to fix this? The MLS Help menu has nothing. Our district does not have a tech specialist, and it seems that this problem should have been already addressed with some kind of procedure to follow to resolve it.


Return to “Clerk Computers”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest