HP serving as EQ Pres in branch not showing up in LDS Tools

Discussions around using and interfacing with the Church MLS program.
erikbackstrom
New Member
Posts: 1
Joined: Thu Jan 08, 2015 12:47 pm

HP serving as EQ Pres in branch not showing up in LDS Tools

Postby erikbackstrom » Sat Jan 24, 2015 8:35 pm

In our stake a high priest is serving as elders quorum president in a branch. Unfortunately he doesn't show up in the callings list of LDS Tools, presumably because the system is expecting an elder and not a high priest. Has anyone else had this issue and is there is a fix for it outside of a change to the system?

User avatar
aebrown
Community Administrator
Posts: 14693
Joined: Tue Nov 27, 2007 8:48 pm
Location: Sandy, Utah

Re: HP serving as EQ Pres in branch not showing up in LDS To

Postby aebrown » Sat Jan 24, 2015 8:57 pm

erikbackstrom wrote:In our stake a high priest is serving as elders quorum president in a branch. Unfortunately he doesn't show up in the callings list of LDS Tools, presumably because the system is expecting an elder and not a high priest. Has anyone else had this issue and is there is a fix for it outside of a change to the system?

See this post, which carefully lists all the requirements for a high priest to be set up in MLS as an Elders Quorum president.

russellhltn
Community Administrator
Posts: 20771
Joined: Sat Jan 20, 2007 2:53 pm
Location: U.S.

Re: HP serving as EQ Pres in branch not showing up in LDS To

Postby russellhltn » Sat Jan 24, 2015 9:08 pm

erikbackstrom wrote:In our stake a high priest is serving as elders quorum president in a branch.

Is he a member of that branch? If not, then addition to what is listed above, you need to add him as a Out of unit member. If information is missing from the Out-of-unit record, then it may not work properly.
Have you searched the Wiki?
Try using a Google search by adding "site:tech.lds.org/wiki" to the search criteria.

jdlessley
Community Moderators
Posts: 6526
Joined: Sun Mar 16, 2008 11:30 pm
Location: USA, TX

Re: HP serving as EQ Pres in branch not showing up in LDS To

Postby jdlessley » Sun Jan 25, 2015 3:12 pm

russellhltn wrote:If information is missing from the Out-of-unit record, then it may not work properly.

Ordinance information is required for a male out of unit member to be listed in the member list to be available for selection for a leader position.
JD Lessley
Have you tried finding your answer on the LDS.org Help Center page or the LDSTech wiki?

russellhltn
Community Administrator
Posts: 20771
Joined: Sat Jan 20, 2007 2:53 pm
Location: U.S.

Re: HP serving as EQ Pres in branch not showing up in LDS To

Postby russellhltn » Sun Jan 25, 2015 3:20 pm

jdlessley wrote:
russellhltn wrote:If information is missing from the Out-of-unit record, then it may not work properly.

Ordinance information is required for a male out of unit member to be listed in the member list to be available for selection for a leader position.

And the MRN is required for things to match up and appear on line/Tools.

Bottom line, everything from the IOS has to be entered to work properly.
Have you searched the Wiki?

Try using a Google search by adding "site:tech.lds.org/wiki" to the search criteria.


Return to “MLS Support, Help, and Feedback”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest