LDS tools membership list does not match MLS

Any discussions around the LDS Tools App on various mobile and electronic devices
cougs
New Member
Posts: 33
Joined: Wed Dec 29, 2010 5:57 pm

LDS tools membership list does not match MLS

Postby cougs » Mon Jul 30, 2012 3:31 pm

Our ward has been having this problem for quite some time now. We have several households that are no longer in our ward, yet they still show up in LDS tools. These members do not show up in either MLS or the Local Unit Directory on lds.org.

Any solutions or links to previous threads on this topic?

User avatar
aebrown
Community Administrator
Posts: 14689
Joined: Tue Nov 27, 2007 8:48 pm
Location: Sandy, Utah

Postby aebrown » Mon Jul 30, 2012 3:49 pm

cougs wrote:Our ward has been having this problem for quite some time now. We have several households that are no longer in our ward, yet they still show up in LDS tools. These members do not show up in either MLS or the Local Unit Directory on lds.org.


This may be a bit too obvious, but since you didn't mention it, I'll ask: Have you synchronized your date on LDS Tools recently? The data doesn't get updated automatically -- you have to choose to sync.
Questions that can benefit the larger community should be asked in a public forum, not a private message.

cougs
New Member
Posts: 33
Joined: Wed Dec 29, 2010 5:57 pm

Postby cougs » Mon Jul 30, 2012 4:12 pm

aebrown wrote:This may be a bit too obvious, but since you didn't mention it, I'll ask: Have you synchronized your date on LDS Tools recently? The data doesn't get updated automatically -- you have to choose to sync.


Yes, and it's not just my device--multiple members have the same problem, both on the Android and iOS apps.

russellhltn
Community Administrator
Posts: 20743
Joined: Sat Jan 20, 2007 2:53 pm
Location: U.S.

Postby russellhltn » Mon Jul 30, 2012 4:50 pm

cougs wrote:We have several households that are no longer in our ward, yet they still show up in LDS tools. These members do not show up in either MLS or the Local Unit Directory on lds.org.


Just out of curiosity, did they move to another unit or to "Address Unknown"? I'm just wondering of the Tools API is looking at things differently.

Also how much time has passed? There might be a time lag for things to sync.
Have you searched the Wiki?
Try using a Google search by adding "site:tech.lds.org/wiki" to the search criteria.

sbrookfowler
New Member
Posts: 5
Joined: Sun Oct 31, 2010 4:36 pm
Location: Greenville, SC, USA

Postby sbrookfowler » Mon Jul 30, 2012 5:03 pm

Same problem here. Our stake created two new units over a month ago and all members that were transferred to new units still show up in LDS Tools in their prior units (and correctly in their new units). In MLS and on lds.org, the members are in their correct units, no duplication. Seems to be a "bug" in the Tools program, but I'll try any suggestions. Thanks.

cougs
New Member
Posts: 33
Joined: Wed Dec 29, 2010 5:57 pm

Postby cougs » Mon Jul 30, 2012 5:23 pm

sbrookfowler wrote:Same problem here. Our stake created two new units over a month ago and all members that were transferred to new units still show up in LDS Tools in their prior units (and correctly in their new units). In MLS and on lds.org, the members are in their correct units, no duplication. Seems to be a "bug" in the Tools program, but I'll try any suggestions. Thanks.


Ours is the same situation. The members still showing up were moved out of the ward due to a boundary realignment.

tlexwhite
New Member
Posts: 1
Joined: Tue Jul 31, 2012 9:10 pm

Postby tlexwhite » Tue Jul 31, 2012 9:17 pm

Members in our ward are experiencing the same problem. As others have indicated, this problem started after a boundary realignment and the members affected are those whose membership records were transferred to a new ward. MLS and lds.org are both correct. LDS Tools shows the affected members still in their old ward.

wheeler.spokane
New Member
Posts: 1
Joined: Tue Jul 31, 2012 10:12 pm

Postby wheeler.spokane » Tue Jul 31, 2012 10:20 pm

A very specific problem that we are experiencing in a student-based ward in a Provo YSA Stake is that when an individual/household moves out of the ward (the records are no longer found in MLS), the individual/household remains in LDS Tools (Android and iOS) with the new address/phone number. One idea we had was that we may have to delete the calling attached to the record in LDS Tools (even though the record didn't exist in MLS), but that didn't work. Has anyone had any success with a case like this?

User avatar
sasgrw
Member
Posts: 271
Joined: Mon Feb 06, 2012 10:47 am
Location: Holly Springs, NC

Postby sasgrw » Tue Aug 14, 2012 1:48 pm

Just wanted to add a "me too", but ours was just a simple move out of the ward. The records of a family were sent to a neighboring stake several months ago. LDSTools still shows them in our ward (yes I resynced the data, no I didn't crash when resyncing) but lds.org does not. It doesn't sound like this has been resolved yet.

cougs
New Member
Posts: 33
Joined: Wed Dec 29, 2010 5:57 pm

Postby cougs » Sun Sep 02, 2012 7:44 pm

Looks like the latest LDS Tools update may have fixed the issue.


Return to “LDS Tools”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest